Merkelová: Z Nemecka do Iraku sa vracia 3 000 utečencov mesačne

ČTK | 10.03.2016 21:53
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová, nemecká kancelárka a líderka konzervatívnej strany CDU, hovorí o kríze utečencov v priebehu volebnej kampane v meste Bad Neuenahr-Ahrweiler.
Do Iraku sa z Nemecka vracia každý mesiac asi 3 000 utečencov a ich počet neustále rastie. Uviedla to nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Do Nemecka vlani prišlo takmer 1,1 milióna utečencov predovšetkým zo Sýrie, Iraku a Afganistanu.

„V súčasnosti sa ich napríklad každý mesiac do Iraku vracia 3 000 – a má to vzostupný trend – podľa toho, ako sa oslobodzujú ich mestá od Islamského štátu,“ uviedla Merkelová na mítingu svojej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) pred krajinskými voľbami v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko.

Mnoho utečencov musí v Nemecku stále bývať v provizórnych podmienkach a podľa agentúry Reuters je mnoho z nich frustrovaných z pomalého azylového konania.

Na začiatku februára uviedol šéf Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) Frank-Jürgen Weise, že sa vlani nestihlo spracovať približne 370 000 žiadostí o azyl, ktoré sa podali, a ďalších 300 000 až 400 000 migrantov, ktorých vlani nemecké úrady zaregistrovali, žiadosť ešte ani nemohlo podať.

Podľa kancelárky je na riešenie migračnej krízy preto kľúčové zabezpečiť stabilitu v krajinách, akými sú práve Irak či Sýria. „Nie každý utečenec tu zostane,“ uviedla Merkelová s tým, že mnohí z nich sa budú chcieť vrátiť za svojimi blízkymi, „ktorí tu ešte nie sú a nebudú sa sem smieť dlho dostať“.

Posledným výrokom Merkelová narážala na sprísnenie azylových zákonov, ktoré pred časom schválila nemecká vláda a parlament. Podľa novej normy bude oveľa zložitejšie dosiahnuť scelenie rodín utečencov.

Kancelárka Merkelová a jej CDU sa bude v nedeľu prvýkrát odvtedy, keď sa vlani v lete začala výrazne prehlbovať migračná kríza, uchádzať o priazeň Nemcov vo voľbách. Svojich zástupcov v krajinských snemoch budú vyberať obyvatelia troch spolkových krajín: Bádensko-Württembersk, Porýnie-Falcko a Sasko-Anhaltsko.

Predvolebné prieskumy naznačujú, že až pätinu všetkých hlasov by mohla získať pravicovo populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) s predsedníčkou Frauke Petryovou. Tá v minulosti upútala pozornosť médií napríklad výrokom, že by policajti mali v prípade potreby pri ochrane hraníc na migrantov aj strieľať.