Britský trh s energiami nefunguje dobre, úrad chystá zmrazenie cien

SITA | 11.03.2016 08:23
Najväčší britskí dodávatelia energií budú musieť zmraziť ceny pre 4 milióny domácností.

Ide o súčasť návrhov britského úradu pre hospodársku súťaž a trhy (CMA), ktorých cieľom je reorganizácia trhu kontrolovaného iba niekoľkými hráčmi.

CMA uviedol, že súťaž na niektorých častiach trhu nefunguje a preto vo štvrtok navrhol zmraziť do roku 2020 ceny pre zákazníkov platiacich zálohovo. To zmenší ich účty za energie celkovo o 300 mil. libier (GBP) ročne. Úrad totiž uviedol, že v rokoch 2012 až 2015 zákazníci pravdepodobne zaplatili o 1,7 mld. GBP ročne viac, ako by to bolo na konkurenčnom trhu.

Účty Britov za energie sa v uplynulom desaťročí zdvojnásobili na zhruba 1 200 GBP ročne, čo nahnevalo spotrebiteľov a podnietilo to vyšetrovanie zo strany CMA, či najväčší dodávatelia v krajine nenarúšajú súťaž. Cieľom vyšetrovania, ktoré sa má uzavrieť do 25. júna, je ujasniť, či firmy SSE, IScottish Power, Centrica, npower, E.ON a EDF Energy zneužívajú svoju kontrolu trhu.

Analytici však uviedli, že prešetrovanie by malo firmám poskytnúť viac informácií o tom, aké sú požiadavky. „Náprava samozrejme bude mať určitý vplyv, ale ide o odôvodnenú a nie prísnu nápravu, a závery prešetrovania by mali umožniť väčšiu regulačnú stabilitu,“ povedal Angelos Anastasiou, analytik spoločnosti Whitman Howard.