Odkaz Riceovej Ukrajincom: V Libérii sa žije horšie

Boris Latta, Pravda | 11.03.2016 15:00
Condoleezza Rice, George Bush, Sudán Foto: ,
Na archívnej snímke z mája 2006 vtedajšia šéfka diplomacie Condoleezza Riceová (vľavo) sprevádza prezidenta USA Georgea Busha v Sudáne. Dnes navrhuje Ukrajincom cestovať na skusy do Libérie.
Dohodli sme sa na spoločných krokoch s cieľom návratu Krymu Ukrajine, vyhlásil o. i. vo štvrtok na záver dvojdňovej pracovnej návštevy Turecka ukrajinský prezident Petro Porošenko. Jeho hostiteľ Recep Erdogan to zdôraznil ubezpečením, že "Turecko vždy podporovalo územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny a nikdy neuznalo anexiu Krymu a ani sa to nechystá urobiť".

Prezident Porošenko môže byť teda spokojný, veď ide o podporu intenzívnej kampane úmerne naberajúcej na sile s blížiacim sa druhým výročím pripojenia polostrova k Rusku. Menej sú spokojné milióny Ukrajincov, denne čeliacich každodenným problémom spojeným s doteraz nesplnenými očakávaniami pozitívnych spoločensko-politických zmien v 44-miliónovej krajine a hlavne dosahu konfliktu v Donbase.

Kyjevom naordinované zbližovanie s Ankarou je pravdepodobne preto pre väčšinu Ukrajincov veľmi vzdialené ako Čínsky múr. Už aj preto, lebo cieľom „nového strategického“ partnera je napríklad obnovenie Osmanskej ríše. Svedčí o tom najnovšie aj vyjadrenie Emine Erdoganovej, prvej dámy Turecka. Na konferencii nazvanej Matky sultánov, ktoré zanechali stopy v našich dejinách, napríklad vyhlásila, že „háremy sultánov boli školou života, v ktorých sa ženy pripravovali na budúcnosť a získavali vzdelanie“. A to je už téma skutočne mimo záujmu právom nespokojných Ukrajincov.

Našim susedom na východe najnovšie ponúkla východisko Condoleezza Riceová, bývalá šéfka diplomacie USA. Do Kyjeva ju pozval ukrajinský miliardár Viktor Pinčuk. Na prednáške nazvanej Výzvy premenlivého sveta poradila ukrajinským nespokojencom, aby navštívili Libériu, v ktorej je „životná úroveň oveľa horšia“. Aby, ako Riceovú citujú ukrajinské médiá, sa Ukrajinci „po návrate mohli radovať, že žijú na Ukrajine“.

V súvislosti s Krymom, o ktorom Porošenko „intenzívne“ rokoval aj s Erdoganom, Riceová iba konštatovala, že ide o „zmrazený konflikt, ako je v prípade Abcházska, Južného Osetska a Podnesterska“. Podľa nej sa ich možno podarí vyriešiť. „Musíme byť optimistami. V politike neexistuje nemožné,“ tlmočila Riceová poslucháčom kyjevskej Diplomatickej akadémie s tým, že ak by vraj v roku 1940 šéf diplomacie USA predpovedal, že o 50 rokoch sa rozpadne Sovietsky zväz, tak by ho považovali za blázna.

„Menej sa sťažujte a viac berte na seba zodpovednosť a viac pomáhajte tým, ktorí majú menej,“ odkázala Riceová Ukrajincom citovaná ukrajinským portálom Strana.ua. Pritom sa ubytovala v päťhviezdičkovom hoteli Intercontinental, ale na prednášku v susedstve existujúcej Diplomatickej akadémie išla demonštratívne pešo. Ako informoval portál LIGA.net, cestou späť ju však trpiaci Ukrajinci mohli vidieť v Pinčukovom „sedmičkovom“ obrnenom BMW.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ