Obama tvrdo kritizoval Camerona kvôli zásahu v Líbyi

ČTK | 11.03.2016 10:11
Americký prezident Barack Obama nevídane ostro kritizoval britského premiéra Davida Camerona a bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho kvôli vojenskej operácii v Líbyi v roku 2011 proti režimu diktátora Muammara Kaddáfího.

Cameron bol v tom čase podľa Obamu „rozptýlený“ inými vecami a Sarkozy chcel na seba upozorniť. Podpora USA následnej vojenskej operácii NATO bola chyba, uviedol šéf Bieleho domu vo štvrtkovom rozhovore pre americký časopis The Atlantic. Bol vtedy presvedčený, že Londýn i Paríž budú po zvrhnutí Kaddáfího viac aktívny v krajine, kde následne vypukol „chaos“.

Podľa britského denníka The Independent je to prvýkrát, čo sa úradujúci americký prezident takto pustil do britského lídra.

„Keď sa pozerám späť a pýtam sa sám seba, čo sa pokazilo, tak je tu priestor pre kritiku, pretože som viac veril Európanom, že sa vzhľadom na blízkosť Líbye budú v tejto krajine angažovať,“ uviedol Obama, ktorého posledné funkčné obdobie uplynie budúci rok v januári.

Cameron sa podľa neho od Líbye odvrátil, lebo „ho rozptyľovalo množstvo iných vecí“. Vtedajší francúzsky prezident Sarkozy zase „chcel roztrúbiť svoje úspechy v leteckej kampani, a to napriek tomu, že už sme vyradili všetky protilietadlové obranné systémy a v zásade zriadili všetku infraštruktúru“ nevyhnutnú pre intervenciu, dodal Obama.

Cameron a Sarkozy v roku 2011 presadzovali bombardovanie pozícií Kaddáfího bezpečnostných síl. V Líbyi od konca režimu prepukli násilnosti. Krajina má dve vlády aj parlamenty a o moc sa preťahuje množstvo zoskupení. Sporov medzi rôznymi stranami a milíciami využili navyše radikáli z hnutia Islamský štát, ktorí v Líbyi posilňujú svoje pozície.

Obama zdôraznil, že operácia v Líbyi mala mandát OSN, nálety si nevyžiadali množstvo civilných obetí a takmer určite zabránili dlhej a krvavej občianskej vojne. „A napriek tomu je v Líbyi bodrel,“ uviedol Obama, ktorý sa časopisu The Atlantic tiež zveril, že v súkromí používa pre situáciu v tejto krajine oveľa expresívnejší vý­raz.

Cameronova hovorkyňa denníku The Independent povedala, že premiér dal niekoľkokrát jasne najavo, že zásah v Líbyi bol „absolútne správny“. Britská vláda podľa nej tvrdo pracuje s medzinárodnými partnermi na tom, aby bola v Líbyi nastolená vláda, ktorá zabezpečí stabilitu krajiny.