EÚ a Kuba podpísali dohodu o normalizácii vzťahov

ČTK | 11.03.2016 17:30
Bruno Rodríguez, Mogheriniová Foto: ,
Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová a kubánsky minister zahraničia Bruno Rodríguez počas stretnutia v Havane.
Európska únia a Kuba podpísali dohodu o normalizácii vzájomných vzťahov. Únii sa tak otvára cesta k nadviazaniu plnej ekonomickej spolupráce s týmto karibským ostrovom.

Za kubánsku stranu sa podpisu dohody počas slávnostnej ceremónie v Havane zúčastnil kubánsky minister zahraničia Bruno Rodríguez, EÚ zastupovala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Podpis dohody nasledoval po dvoch rokoch rokovaní medzi Kubou a EÚ. Dohoda stanovuje vzájomné vzťahy v oblasti politiky, obchodu a pomoci, a zahŕňa tiež citlivú otázku ľudských práv, poznamenala agentúra AFP. Nová bilaterálna dohoda má nahradiť jednostrannú politiku, ktorú únia zaviedla pred 20 rokmi.

Dohoda s EÚ je pre Kubu ďalším úspechom na medzinárodnej scéne po zmiernení napätia so Spojenými štátmi a po opätovnom prerokovaní kubánskeho dlhu s veriteľmi z takzvaného Parížskeho klubu v decembri.

Od roku 1996 uplatňovala EÚ voči Kube politiku takzvaného spoločného postoja vylučujúceho všetky vzťahy s Havanou, kým krajina neuskutoční reformy v oblastiach ako je rozšírenie politickej účasti a sloboda vyjadrovania.

Na dno sa vzťahy medzi EÚ a Kubou dostali v roku 2003, keď Kuba pri zásahu proti disentu uväznila 75 kritikov vlády. EÚ v tom čase obmedzila návštevy ostrova na vysokej úrovni, oslabila spoluprácu v oblasti kultúry a začala pozývať na návštevu európskych ambasád na Kube disidentov. EÚ sa rozhodla obnoviť rokovania o vzájomných vzťahoch s Kubou v roku 2014.

Dvojdňová návšteva Mogheriniovej na Kube sa uskutočnila krátko pred návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý má byť na Kube v dňoch 21. a 22. marca.