Slnka bude viac, náladu naruší studený vietor

Milan Kráľ, Pravda | 12.03.2016 07:00
počasie, zima, jar Foto: ,
Víkend bude na rozdiel od piatka pod mrakom.
Konečne prichádzajú dni, počas ktorých bude tak, ako má v tomto období byť. Teploty okolo 6 až 13 stupňov a viac slnečného svitu. Akurát oba víkendové dni budú pod mrakom a k navyše má fúkať studený vietor, ktorý hlavné mesto trápil už v piatok.

„Dá sa povedať, že teplota vzduchu bude primeraná tomuto ročnému obdobiu, aj keď sa počasie niekomu môže zdať chladné. Je to len v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami, ktoré boli teplotne nadnormálne, toto obdobie je však teplotne normálne,“ povedal Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Charakter počasia na našom území je momentálne založený na tom, že v severozápadnej a západnej Európe je tlaková výš a v oblasti východného Stredomoria a nad Balkánom tlaková níž. Medzi nimi k nám prúdi chladný vzduch od juhovýchodu. V oblastiach ako je Ukrajina a Rusko sa zima teraz končí a vzduch, ktorý odtiaľ fúka, je chladnejší. Aj keď v nasledujúcich dňoch môže svietiť slnko, veľmi teplo nebude.

Teploty, ktoré sú u nás v súčasnosti, majú podobný charakter ako niekedy na začiatku februára, už asi šesť týždňov sa nejako zvlášť nemenia. Ľudia majú pocit, že jar by mala rýchlejšie postupovať, ale treba vziať do úvahy, že sa začala iba druhá dekáda marca, a v tomto čase by teoreticky mohol byť aj sneh.

Minulý víkend priniesol dva rozdielne dni, tentoraz by sa to nemalo opakovať. V sobotu aj v nedeľu bude približne rovnaké počasie, čaká nás skôr oblačnosť, sem-tam sa objaví aj slnko. Slnečného svitu však nebude veľa, pretože vzduch, ktorý prúdi od juhovýchodu, prinesie oblaky a občas aj slabé zrážky. Určite však nebudú také výdatné ako na Balkáne, kde spôsobujú povodne. U nás by mali byť skôr len symbolické. Dominantným a nepríjemným sprievodným javom tohto víkendu bude silný vietor. V sobotu môže nabrať rýchlosť až 30 km/h a miestami v nárazoch okolo 50 km/h, v nedeľu v nárazoch okolo 60 km/h. Ide o prudký vietor. Kto sa chystá cez víkend von, mal by s tým počítať a poriadne sa obliecť. Počas budúceho týždňa sa má presadzovať vplyv tlakovej výše viac ako teraz. Môžeme očakávať celkom priaznivé jarné počasie.

„Veľmi teplo nebude, ale určite bude viac slnečného svitu ako tento týždeň. To je dobrá správa hlavne pre regióny, kde mali prebytok vlahy, a to je skoro celé územie Slovenska. V budúcom týždni bude príležitosť na jarné upratovanie, práce v záhradke, strihanie stromov a podobne. A tí, čo nemajú záhrady, môžu vytiahnuť bicykle, bude na to celkom dobrý čas,“ predpokladá klimatológ.

Už tento týždeň bolo menej zrážok ako v predchádzajúcich týždňoch, a v nasledujúcich dňoch by ich tiež nemalo byť veľa. Tým, že fúka vietor a bude stále viac svietiť slnko, pôda by sa mala rýchlo vysušovať, čo privítajú poľnohospodári a záhradkári. Momentálne je veľmi dôležité, že sneh sa nachádza iba v nadmorských výškach nad 1¤000 metrov. Tieto plochy nemajú v rozlohe Slovenska nejaké veľké zastúpenie, takže na väčšine územia nie je snehová pokrývka. Vďaka tomu otepľovanie, ktoré teraz prebieha, by malo mať rýchlejšie tempo, pretože sa nemusí topiť sneh, ale od slnečného svitu sa priamo ohrieva zemský povrch. Snehová pokrývka v horských polohách sa bude rozpúšťať len pozvoľne.

„Cez deň teplota vystúpi tak, že sa sneh bude trošku rozpúšťať, ale v noci klesne a topenie sa zastaví. Myslím si, že proces topenia nebude prebiehať až tak veľmi rýchlo, a to je dobre, lebo zásoby vody v snehovej pokrývke sa ušetria do budúceho obdobia. Teraz je vlahy v nižších polohách aj tak dosť, takže je vítané, keď sa snehová pokrývka topí pomalšie,“ dodal Faško.

Ako bude

Sobota - Prevažne polooblačno, na severe veľká oblačnosť, ojedinele slabý dážď. Denná teplota 8 až 13 stupňov.
Nedeľa - Polooblačno až oblačno, ojedinele najmä na severe slabé zrážky. Denná teplota 8 až 13 stupňov.
Pondelok - Jasno až polooblačno. Denná teplota 6 až 11 stupňov.
Utorok - Polooblačno, postupne pribúdanie oblačnosti, na viacerých miestach dážď. Denná teplota 4 až 9 stupňov.
Streda - Polooblačno, ojedinele slabé zrážky. Denná teplota 5 až 10 stupňov.
Štvrtok - Jasno až polooblačno. Denná teplota 5 až 11 stupňov. Zdroj: SHMÚ

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ