V Martine sa začal vládny audit, rozhodne o nútenej správe

Renáta Jaloviarová, Pravda | 11.03.2016 21:15, aktualizované: 
Mesto Martin nemôže od štvrtka disponovať peniazmi na svojich účtoch. Po prehre na Najvyššom súde v kauze Martinské hole o sumu vyššiu ako 8,5 milióna eur zablokoval exekútor mestské účty.

Mesto požiadalo o nútenú správu, v mestskom úrade pred víkendom sa preto začal vládny audit. Ak by mesto prešlo pod nútenú správu, bude o jeho výdavkoch rozhodovať nútený správca, je však aspoň čiastočne chránené pred exekútorom. Ten momentálne nemôže siahnuť len na tie peniaze, ktoré má mesto od štátu v rámci preneseného výkonu štátnej správy, určené napríklad pre školy.

O nútenú správu mesto žiadalo podľa zákona, pretože rozsudok, ktorý ukladá mestu zaplatiť dlžnú sumu, je právoplatný a Martin v tejto chvíli nevie uhradiť svoje záväzky. Audítori preverujú ekonomickú situáciu mesta od roku 2014, kontrolujú všetky účty, zostatky a platby. Audit má zistiť, či mesto spĺňa podmienky pre nútenú správu, alebo je možné situáciu riešiť ozdravným režimom.

Audit má zistiť, či mesto spĺňa podmienky pre nútenú správu, alebo je možné situáciu riešiť ozdravným režimom.

Pri ozdravnom režime mesto pripraví krízový rozpočet, nie je však chránené pred exekútorom. Režim nútenej správy vytvára primeranú ochranu pred veriteľmi, ale o výdavkoch mesta nebudú rozhodovať poslanci ani primátor, ale nútený správca. Služby, ako je odvoz odpadu, osvetlenie, platy zamestnancov, budú uhrádzané, ale napríklad nesmie byť primátorovi, poslancom zastupiteľstva, hlavnému kontrolórovi ani ostatným zamestnancom mesta vyplatená odmena. Takisto dostanú stop investície a mnohé dotácie. „Dotácie do sociálnej oblasti, športu, kultúry, dotácie rôznym neziskovým organizáciám, ktoré sme dávali. Tieto nie sú tou základnou podmienkou chodu mesta a nebudú vyplácané,“ uviedol viceprimátor Milan Malík.

Na Slovensku sú podľa ministerstva financií v nútenej správe štyri samosprávy – obce Švedlár a Luhyňa na východe Slovenska, Chrabrany v okrese Topoľčany a už 11 rokov mestská časť Bratislava-Devín. „Peňažné prostriedky na všetkých účtoch môže počas nútenej správy obec použiť len s predchádzajúcim písomným súhlasom núteného správcu. Počas nútenej správy obec financuje v podstate len svoju bežnú prevádzku bez akýchkoľvek investícií,“ vysvetlil Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

O tom, či aj Martin skončí v nútenej správe, ktorá by preň bola v tejto ťažkej situácii lepším z najhorších riešení, rozhodne až na základe výsledkov auditu ministerstvo financií. „Ak celková výška záväzkov po lehote splatnosti presiahne 15 percent skutočných bežných príjmov obce predchádzajúceho rozpočtového roka a ak obec neuhradila niektorý uznaný záväzok do 60 dní odo dňa jeho splatnosti, Ministerstvo financií SR môže rozhodnúť o zavedení nútenej správy,“ informovala hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová. Bližšie k nútenému správcovi sa rezort financií zatiaľ nevyjadruje, nechce predbiehať samotné rozhodnutie, či vôbec bude, alebo nebude na mesto Martin uvalená nútená správa. Rozhodnutie prijme najneskôr do 60 dní od skončenia auditu. Podľa zákona núteného správcu vymenúva aj odvoláva ministerstvo financií, ktoré vymedzí jeho práva i povinnosti a určí aj výšku odmeny. „Náklady spojené s výkonom nútenej správy vrátane odmeny núteného správcu uhrádza obec, nad ktorou sa zaviedla nútená správa,“ uvádza zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Môže ním byť osoba s vysokoškolským vzdelaním a odbornou praxou v oblasti financií najmenej päť rokov. Nie je starostom ani členom iného orgánu či zamestnancom obce, kde sa zavádza nútená správa, ani ich blízkou osobou.

Pred dvadsiatimi rokmi chceli vybudovať novú... Foto: Pravda, Renáta Jaloviarová
Martin, lanovka, Martinské hole Pred dvadsiatimi rokmi chceli vybudovať novú lanovku z Martina na Martinské hole. Zostalo len torzo starého zariadenia.

Majiteľom miliónovej pohľadávky je právnik Peter Kubík. Podľa jeho mediálneho zástupcu Maroša Havrana očakáva, že mesto začne platiť vzniknutý dlh. Exekútor zatiaľ vraj na mestské peniaze nesiahol. „My rozumieme, že mesto ako také má svoje potreby. Exekútor aj na základe zodpovedného vnímania situácie, že ide o mestské peniaze, nepristúpil k tomu, že by peniaze na účtoch exekvoval, stadiaľ neodišlo ani jedno euro,“ uviedol v piatok Havran. Tvrdí, že na ťahu je mesto. To zase hovorí, že chce rokovať. Uvažuje aj o možnosti úveru, z ktorého by splatilo podlžnosť. „Nemôžeme žiadnu možnosť, ako minimalizovať straty pre mesto, zahodiť,“ povedal viceprimátor Martina. Nevylúčil tiež možnosť právnych krokov, podanie sťažnosti Ústavnému súdu či žaloby do Štrasburgu. „My s tou pohľadávkou nesúhlasíme,“ dodal Malík.

Dlh mesto označuje za fiktívny. Spor je starý dvadsať rokov (1995), keď chceli rôzne subjekty vrátane martinskej radnice vybudovať na Martinských holiach špičkové lyžiarske stredisko. Založili akciovú spoločnosť, do ktorej mali vložiť miliónové majetky, čo sa však nestalo. Nasledoval konkurz a súdne spory o splatenie sľúbeného vkladu z mesta, čo malo byť vyše 103 miliónov slovenských korún (3,4 milióna eura). V rokoch 2003 až 2008 v spore vyriekli súdy štyri rozsudky, ktoré všetky boli v prospech mesta. V roku 2009 však vtedajší zástupca generálneho prokurátora podal dovolanie na Najvyšší súd a následné súdne verdikty už boli úplne iné. Podľa posledného rozsudku Najvyššieho súdu z februára minulého roka má mesto zaplatiť majiteľovi pohľadávky dlh, ktorý sa zo sumy 3,4 milióna eur vyšplhal aj s úrokmi na vyše 8,5 milióna eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ