Na Trumpovom predvolebnom zhromaždení došlo k násiliu

SITA | 12.03.2016 15:26
Trump Foto: ,
Podporovatelia a odporcovia prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v aréne Illinoiskej univerzity v Chicagu.
Medzi stúpencami a odporcami amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa vypukli v piatok potýčky po tom, ako tento favorit na republikánsku nomináciu z bezpečnostných dôvodov zrušil predvolebné stretnutie v Chicagu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Pred miestom konania mítingu, ktorým bola jedna z arén Illinoiskej univerzity, sa v priebehu poobedia zišli tisícky jeho oponentov. To podnietilo tohto magnáta, aby oznámil odklad podujatia z obáv o bezpečnosť zúčastnených. Keď sa správy o šarvátkach dostali k protestujúcim vo vnútri arény s kapacitou 10 000 ľudí, začali skandovať: „Zastavili sme Trumpa!“

Medzi konkurenčnými skupinami vypukli pästné súboje, čo viedlo k zatknutiu piatich osôb a zraneniam dvoch policajtov. Trump v rozhovore pre stanicu CNN uviedol, že jeho zámerom nebolo vyvolať nijaké násilie. „Nechcem, aby sa niekto zranil. Ak sú niekde tisíce ľudí, neželáte si byť svedkom konfliktu,“ zdôraznil.

Vzniknuté násilie označil za „menšiu šarvátku“, ktorá odzrkadľuje rozpor v spoločnosti ohľadom nedostatočného zvyšovania platov, zamestnaneckej nestability a obáv o ekonomiku krajiny.

Texaský senátor Ted Cruz, Trumpov najväčší republikánsky rival, uviedol, že hlavná vina za rozpútanie potýčok padá na protestujúcich. „V akejkoľvek kampani sa však zodpovednosť začína na najvyšších miestach,“ podotkol.

Ďalší republikánsky nominant, floridský senátor Marco Rubio, ktorého kampaň už niekoľko týždňov stagnuje, pre stanicu Fox News povedal: „Myslím si, že to na našu krajinu vrhá veľmi zlé svetlo. Tento večer sa nevydaril.“

Piatkové udalosti sa stali iba štyri dni pred kľúčovými primárkami v piatich štátoch: Illinois, Missouri, Ohiu, Floride a Severnej Karolíne. Ak v nich Trump uspeje, získa najlepšiu pozíciu spomedzi kandidátov na získanie republikánskej nominácie do novembrových prezidentských volieb.