Z predsedníctva najviac vyťažia špičkové hotely

Viera Ružinská, Pravda | 14.03.2016 13:00
dom, byt, centrum, bratislava, svateho martina,... Foto: ,
Väčšia časť podujatí, ktoré čakajú Slovensko počas predsedníctva Rady EÚ v júli, sa bude konať v Bratislave.
Bratislavu čaká v júli zaťažkávacia skúška. Slovensko vtedy zasadne na pol roka do predsedníckeho kresla v Rade Európskej únie a preberie tak štafetu po Holandsku.

Pre najvyšších zahraničných predstaviteľov, ktorí budú k nám prichádzať na rokovania, je už pripravené ubytovanie v piatich prvotriednych hoteloch hlavného mesta. Menej dôležití členovia výpravy sa budú musieť uskromniť s nocľahom v menej luxusnom rezorte, okrem toho na vlastné náklady.

To, ako sa Slovensko zhostí v druhej polovici roka úlohy predsedníctva, môže prispieť k lepšiemu obrazu krajiny vo svete. Hotelieri zas očakávajú vyššie zárobky, karty sú však rozdané. Európska špička zavíta do bratislavských hotelov v kategórii štyroch a piatich hviezdičiek, ktoré vyhrali verejnú súťaž a s jednotlivými ministerstvami majú uzavreté zmluvy. Ide o rezorty Grand Hotel River Park, Crown Plaza, Sheraton, Radisson Blu Carlton a Austria Trend. Rad však príde aj na hotely v nižšej kategórii.

„Splnili sme tender na podmienky ubytovania a služieb, na základe ktorých je zo strany hotela alokovaná a potvrdená kapacita pre jednotlivých delegátov v požadovaných termínoch. Rezervácie evidujeme a prijímame zo všetkých ministerstiev, ktoré sa zúčastnia jednotlivých rokovaní počas predsedníctva Rady EÚ,“ povedala Tatiana Ilievová, riaditeľka predaja a marketingu z Radisson Blu Carlton Hotel.

Počas nášho polročného predsedníctva sa bude v Bratislave konať približne 200 podujatí, z ktorých 20 bude prebiehať na ministerskej úrovni. V rámci týchto akcií je dobrým zvykom predsedajúcich krajín zabezpečiť a hradiť ubytovanie pre vedúceho delegácie na úrovni ministra a ďalšieho člena výpravy na každú krajinu. Hlavné mesto však dokopy privíta až 20-tisíc delegátov, na čo by ubytovacie kapacity pätice bratislavských hotelov nestačili. Úlohou predsedajúcej krajiny je v tomto prípade predrezervovať potrebné miesta aj pre účastníkov podujatí na nižšej pracovnej úrovni. Pomôcť má program partnerských hotelov, do ktorého sa zapojilo ďalších 25 ubytovacích zariadení. Tri hotely sa pritom nachádzajú mimo Bratislavy. Celkové náklady na predsedníctvo by nemali prekročiť 70 miliónov eur, z ktorých je maximálne 455-tisíc eur vyčlenených na ubytovanie. Jedna noc v najluxusnejšom hoteli stojí bežného hosťa v priemere 150 eur.

„Delegáti sa, samozrejme, môžu ubytovať aj v hoteloch, ktoré sa do programu nezapojili a vyberú si ich podľa vlastných kritérií. Naše hotelové služby počas predsedníctva využije aj niekoľko stoviek novinárov, pričom aj oni sa rozhodnú pre hotel podľa vlastného uváženia, aj si ho sami uhradia,“ povedal Peter Stano, hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Bratislava má ambíciu stať sa centrom kongresového cestovného ruchu aspoň v strednej Európe.
Alžbeta Melicharová, oblastná organizácia cestovného ruchu Bratislava Tourist Board

Podľa Stana je povinnosťou každej predsedníckej krajiny zabezpečiť pre účastníkov podujatí ubytovanie na primeranej úrovni. Najprísnejšie kritériá spĺňa pätica bratislavských hotelov, no šancu zviditeľniť sa majú aj hotely na nižšej úrovni.

Predsedníctvo pozitívne hodnotia aj hotelieri, no veľmi ho neprežívajú. "Určite dôjde k navýšeniu počtu prenocovaní, ale z dlhodobého hľadiska má väčší význam práve celkový obraz krajiny. Kvalitnými službami sa však môžu prezentovať aj ubytovacie zariadenia, či už v rámci ubytovania, stravovania, alebo poskytovania iných služieb,“ povedal nedávno Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu SR.

„Počas predsedníctva sa očakáva dopyt po všetkých hoteloch, nielen tých najvyšších kategórií. Pre nás je však dôležitejšie to, aby obsadenosť hotelov v januári 2017 neklesla alebo sa nedostala do pôvodného stavu,“ dopĺňa Michal Naď z Grand Hotela River Park.

To, že bude Slovensko v druhom polroku viesť Radu EÚ, je víťazstvom pre takzvaný kongresový turizmus, ktorý v sebe snúbi cestovný ruch s biznisom. Z toho prevažne ťažia samotné hotely, pre ktoré takýto druh turistiky predstavuje 40 až 50 percent celkových zdrojov príjmov. Dobrá vizitka počas predsedníctva je zárukou toho, že delegáti sa raz na Slovensko vrátia ako normálni turisti.

Najviac dovolenkárov, až 4,3 milióna, si k nám prišlo oddýchnuť v minulom roku, čo je v rámci samostatnej republiky absolútny rekord. Zo štatistík za tretí kvartál roku 2015 vyplýva, že celkový počet návštevníkov hlavného mesta stúpol oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o viac ako 25 percent. Dobré výsledky sa pozitívne prejavili aj po finančnej stránke, keď príjmy z cestovného ruchu prvýkrát pokorili hranicu dve miliardy eur.

„Bratislava má ambíciu stať sa centrom kongresového cestovného ruchu aspoň v strednej Európe. Až 90 percent biznisu sa bude počas predsedníctva odohrávať práve v hlavnom meste,“ uviedla Alžbeta Melicharová, predsedníčka predstavenstva oblastnej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board.

Preprava vedúcich delegácií spadá do réžie ministerstva vnútra. Úradníci sa budú v rámci Bratislavy presúvať na jednotlivé podujatia vysúťaženými autobusmi a minivanmi. Taxíky sa na tieto účely využívať nebudú. Na slovenské predsedníctvo reagovala aj nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair zavedením novej linky z Bratislavy do Bruselu s frekvenciou šesť letov týždenne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ