Hotel v Jasnej vyhorel pre poruchu na mraziacom zariadení

Renáta Jaloviarová, Pravda | 14.03.2016 14:00
Jasná, hotel, požiar Foto: ,
Budova hotela v Jasnej je prekrytá a ohradená plotom.
Požiar, ktorý pred piatimi mesiacmi zničil hotel Junior v Jasnej, spôsobila porucha na mraziacom zariadení.

Osud ubytovacieho zariadenia je nejasný, majitelia však veria, že ho obnovia. Poškodená budova stojí obohnaná plotom pri lyžiarskom svahu Biela Púť.

Strhli sme veľkú časť strechy, hotel sme prekryli, aby vydržal až do jari a nikoho neohrozil.
Karol Klobušický, Hotely mládeže Slovakia

Požiar v hoteli zaznamenali 6. októbra okolo tretej hodiny ráno. Prvotné informácie naznačovali, že sa rozšíril z kuchynských priestorov postupne na prvé a druhé podlažie, až zasiahol strechu. Jeden zo 130 ubytovaných hostí, 64-ročný muž z Rajeckých Teplíc zahynul, osem ľudí potrebovalo lekárske ošetrenie, z nich päť skončilo v nemocnici. Rozsiahly požiar hasili dva dni. Prvotné informácie hovorili o škode štyri milióny eur.

Budova hotela po požiari. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Jasná, hotel, požiar Budova hotela po požiari.

„Príčinou vzniku požiaru v hoteli Jasná bola technická porucha na mraziacom zariadení,“ uviedla bez ďalších podrobností Zuzana Farkasová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Policajti začali v prípade trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. „Naďalej pokračuje vyšetrovanie, vypracúvavajú sa znalecké posudky,“ povedala hovorkyňa polície v Žiline Jana Balogová.

Poškodená budova je oplotená, strechu, ktorú požiar zničil, ako aj časť obhorených sutín z jej okolia odstránili. „Strhli sme veľkú časť strechy, hotel sme prekryli, aby vydržal až do jari a nikoho neohrozil,“ hovorí Karol Klobušický, predseda predstavenstva spoločnosti Hotely mládeže Slovakia, ktorá zariadenie vlastní. Spoločnosť čaká na verdikt vyšetrovateľov. Od toho sa bude odvíjať ďalší postup poisťovne, majiteľov i osud hotela. Klobušický stále verí, že hotel sa podarí obnoviť. „Statici sa zatiaľ vyjadrili, že nosná konštrukcia by mala vydržať, ale ešte nepovedali záverečné slovo, lebo čakajú, kedy budú odstránené sutiny, ktoré odhalia niektoré časti nosnej konštrukcie,“ povedal.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ