Na Františkánskom našli archeológovia barokovú kanalizáciu

SITA | 14.03.2016 10:14
BRATISLAVA: Výrub stromov na Františkánskom Foto: ,
Pohľad na vyrúbané stromy na Františkánskom námestí. Namiesto nich radnica zasadí desať nových hrušiek ozdobných a na Hlavnom námestí pribudnú štyri nové lipy malolisté. Mesto ich vysadí v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy.
Archeologický prieskum na Františkánskom námestí v Bratislave priniesol už prvé objavy. Archeológovia tu zatiaľ našli starú barokovú kanalizáciu a drobné mince z 20. storočia. Aktuálne sa výskumníci dostali do hĺbky 90 centimetrov pod zemou a predpokladajú, že by ešte mohli objaviť ďalšie nálezy z barokovo-renesančného obdobia. Archeologický prieskum na Františkánskom námestí potrvá pravdepodobne do konca marca.

Archeologický prieskum na Františkánskom námestí nariadil Krajský pamiatkový úrad, po ňom bude nasledovať aj prieskum Hlavného námestia. Výskum predchádza výsadbe nových stromov na týchto centrálnych námestiach.

Brestovce, ktoré donedávna rástli na Františkánskom námestí muselo nechať mesto vyrúbať, boli totiž v zlom zdravotnom stave a mali narušenú statiku. To spôsobilo zabetónovanie koreňov počas dláždenia námestia v roku 2005.

„Počas archeologického prieskumu bolo zistené, že otvor, v ktorom dreviny rástli, nebol v skutočnosti v takom priemere ako mreže na povrchu, ale približne 15 – 30 cm pod úrovňou zeme, kde sa nachádzala betónová platňa,“ priblížila Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu. Znamená to teda, že keď sa námestie v minulosti dláždilo, korene a kmene stromov boli zabetónované a stromy preto chradli.

"Stromy nemali prevzdušnenú koreňovú misu, pôda bola zhutnená, korene sa nemali kam rozvíjať, počas dažďov tam stála voda a korene odhnívali,“ povedal Peter Bali z oddelenia životného prostredia a mestskej zelene.

Vyrúbané brestovce nahradia desiatimi hruškami ozdobnými

Na Františkánskom námestí po výrube stromov odstránili aj pne a výsadbovú jamu rozšírili do požadovaných rozmerov. „Pri výsadbe sa stromy po umiestnení do pripravených jám vycentrujú a skontroluje sa výška posadenia koreňového kŕčka, ktorý musí byť po zasadení na úrovni okolitého terénu. Následne sa stromy dôkladne zafixujú podzemným kotvením,“ vysvetľuje ďalší postup Kohútiková. Okolo koreňového balu nainštalujú prevzdušňovacie a zavlažovacie sondy vedúce až na povrch koreňovej misy, sondy sa postupným zasypávaním jamy substrátom správne rozmiestnia a upevnia. Jamu potom zasypú špeciálnym substrátom pre stromy, skontrolujú ich koruny a poriadne polejú.

Nové stromy pribudnú aj na Hviezdoslavovom námestí, mesto tu nechá vysadiť štyri lipy malolisté. „Vzhľadom na to, že historické kanalizácie sa našli až v cieľovej hĺbke 90 cm, nemali by predstavovať ani problém pri výsadbe nových stromov,“ dodal riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel.

Nové stromy na Františkánskom a Hlavnom námestí mesto sadí v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Obnova zelene je financovaná z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR. Projekt má byť hotový do apríla 2017.