Čína chce zvýšiť výkon jadrovej energetiky na päťnásobok

ČTK | 14.03.2016 17:48
Celkový výkon jadrovej energetiky v Číne by mal do roku 2030 dosiahnuť 120 až 150 gigawattov (GW), čo je štvor- až päťnásobok súčasného stavu.

To by v nasledujúcich 15 rokoch znamenalo stavať osem až desať jadrových blokov ročne, uviedla v pondelok organizácia CGN Power, ktorá je v Číne poprednou spoločnosťou v tomto odbore. Jadro sa na výrobe elektrickej energie v Číne v súčasnosti podieľa menej ako dvoma percentami, Peking ale plánuje jeho podiel výrazne zvýšiť.

„Sme presvedčení, že najbližších 15 rokov bude obdobím príležitostí pre rozvoj čínskej jadrovej energetiky,“ uviedla CGN v pondelkovej výročnej správe. Čína zatiaľ oficiálny cieľ pre jadrovú energetiku na rok 2030 nestanovila. Do roku 2020 chce ale zvýšiť jej inštalovaný výkon o 58 GW zo zhruba 28 GW na konci minulého roka.

Šéf spoločnosti China National Nuclear Corporation (CNNC), ktorá je konkurentom CGN, minulý týždeň agentúre Reuters povedal, že Čína by cieľ na rok 2020 nemusela splniť. Teraz sa do konca desaťročia plánuje dokončiť výstavba len 53 GW.

Ambiciózny čínsky jadrový program trpí v poslednej dobe odkladaním výstavby. V roku 2011 bolo schvaľovanie nových blokov na tri roky odložené kvôli hĺbkovej bezpečnostnej inšpekcii všetkých jadrových zariadení po havárii japonskej elektrárne Fukušima.

K ďalším odkladom viedlo rozhodnutie prejsť na bezpečnejšiu, ale dosiaľ naplno neotestovanú technológiu reaktorov „tretej generácie“. CGN uviedla, že inštalácia jej prvého reaktora typu EPR, ktorý projektovala francúzska spoločnosť Areva, bola odložená z tohtoročného na budúci rok.