Erdogan chce 'zraziť terorizmus na kolená'

ČTK | 16.03.2016 14:45
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval k rozšíreniu definície terorizmu.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval parlament, aby čo najrýchlejšie schválil úpravy trestného zákona.

Dôvodom má byť možnosť stíhať nielen páchateľov takých zločinov, ako bol nedeľný krvavý atentát v Ankare, ale aj tých, ktorí útočníkov podporujú. V tejto súvislosti sa vyslovil za rozšírenie definície terorizmu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Musíme urýchlene doriešiť otázku imunity,“ vyhlásil vo svojom prejave Erdogan. Prezident chce, aby sa definícia teroristických zločinov vzťahovala aj na komplicov teroristov, vrátane politikov či novinárov.

Nedeľný bombový útok v centre tureckej metropole si vyžiadal 37 mŕtvych a približne 70 zranených. Prezident ešte v ten večer sľúbil, že chce „zraziť terorizmus na kolená“. Vyjadril sa tiež, že Turecko by malo nanovo definovať výraz terorizmus.

Turecké bezpečnostné sily po atentáte začali v krajine rozsiahlu protiteroristickú operáciu. Podľa správy štátnej agentúry Anadolu už zadržali najmenej 47 podozrivých osôb.

V Istanbule polícia za podpory vrtuľníkov podľa agentúry pozatýkala asi dve desiatky ľudí, ktorí sú podozriví z napojenia na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Riaditeľstvo protiteroristického úradu najväčšieho tureckého mesta oznámilo, že medzi zadržanými sú aj právnici.

Rozsiahle záťahy proti PKK a jej mládežníckemu krídlu vykonala vraj polícia aj v provincii Kahramanmaraş na juhovýchode krajiny. Zadržala 17 ľudí, a to vrátane študentov.

Ďalších desať ľudí sa dostalo do rúk príslušníkov bezpečnostných síl v západotureckej provincii Manisa. Medzi zatknutými je jeden z miestnych predákov opozičnej prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP).

K zodpovednosti za krvavý atentát v tureckej metropole, kde explózia nálože v aute pripravila o život 37 ľudí a ďalších 70 zranila, sa nikto neprihlásil. Úrady však ako v obdobných predchádzajúcich útokoch zo zodpovednosti vinia kurdských radikálov na čele s PKK.