Fed nechal úroky bez zmeny, naznačil ich zvýšenie

ČTK | 16.03.2016 22:20
Americká centrálna banka (Fed) v stredu podľa očakávania nechala základnú úrokovú sadzbu bez zmeny v rozpätí 0,25 - 0,50 percenta a naznačila, že v najbližších mesiacoch nadviaže na decembrové prvé zvýšenie krátkodobých úverových nákladov z rekordných miním.

V najnovších odhadoch ale Fed vzhľadom na pomalší rast inflácie predpovedal miernejšie tempo ďalšieho zvyšovania úrokov, než aké odhadoval skôr.

Fed v decembri prvýkrát za deväť a pol roka zvýšil základnú úrokovú sadzbu z minima 0,0 – 0,25 percenta, na ktorom bola sedem rokov. Na januárovom zasadnutí však zaujal opatrný postoj a dal najavo obavy z potenciálnych hrozieb pre americkú ekonomiku, vrátane turbulencií na finančných trhoch, prepadu cien ropy a spomalenie rastu v Číne a v ďalších krajinách. V poslednej dobe sa ale ekonomické ukazovatele aj situácia na trhoch zlepšujú a analytici predpokladajú, že Fed bude musieť už čoskoro opäť úroky zvýšiť.

„Séria nedávnych ukazovateľov vrátane silných prírastkov pracovných miest ukazuje na ďalšie zlepšovanie trhu práce. V posledných mesiacoch sa tiež zdvihla inflácia,“ uviedol menový výbor Fedu po dvojdňovom zasadnutí. Dodal ale, že pretrvávajú riziká vyplývajúce z globálnej ekonomiky a vývoja na finančných trhoch. Šéfka Fedu Janet Yellenová navyše na tlačovej konferencii uviedla, že nie je jasné, či nedávny nárast inflácie vydrží.

Fed v decembri očakával, že v tomto roku zvýši rozpätie sadzby na jednodňové medzibankové úvery štyrikrát. Podľa súčasného výhľadu by sa ale v tomto roku mala táto sadzba zvýšiť len dvakrát, spolu o pol percentuálneho bodu. Finančné trhy podľa agentúry Reuters predpokladajú, že ďalšie zvýšenie sadzby sa s najvyššou pravdepodobnosťou uskutoční na júnovom zasadnutí.

Nový odhad Fedu znížil dlhodobú cieľovú úroveň základnej sadzby na 3,30 percenta z doterajšej predpovede 3,50 percenta. Yellenová potom uviedla, že pod touto úrovňou by mohol základný úrok zostať ešte dlhú dobu.

Tohtoročný odhad inflácie Fed zmenil na 1,2 percenta z pôvodných 1,6 percenta, v budúcom roku ale čaká jej nárast k dvojpercentnému cieľu. Miera nezamestnanosti v USA by sa do konca tohto roka mala podľa nového odhadu znížiť na 4,7 percenta z februárových 4,9 percenta a v ďalších dvoch rokoch by mala ďalej klesať.

Americká ekonomika spomalila v štvrtom štvrťroku celoročne prepočítaný rast na jedno percento z dvojpercentného tempa v predošlom kvartáli. Za celý minulý rok zopakovala ekonomika rast o 2,4 percenta.