Nemecko plánuje masívne investície do infraštruktúry

ČTK | 17.03.2016 08:20
Nemecko plánuje do roku 2030 minúť za výstavbu a modernizáciu ciest, mostov, železníc a vodných ciest 264 miliárd eur. Oznámilo to ministerstvo dopravy. Plán je najväčším infraštruktúrnym investičným programom, aký kedy krajina predstavila, dodal minister dopravy Alexander Dobrindt.

Berlín čelí medzinárodnému tlaku, aby viac otvoril štátnu pokladnicu a zvýšil výdavky na infraštruktúru. Ostatné krajiny eurozóny a Európska komisia vyzvali Nemecko, aby zvýšilo spotrebu s cieľom znížiť obrovský obchodný prebytok.

Takmer 70 percent celkovej sumy minula vláda na opravy a modernizáciu. V predchádzajúcom pláne zverejnenom v roku 2003 bola určená na modernizáciu infraštruktúry polovica z celkovej sumy.

Berlín už začal kroky, ktoré majú dostať jeho ekonomiku ťahanú teraz hlavne vývozom, do rovnováhy. Domáci dopyt tak hrá čoraz dôležitejšiu úlohu ako motor ekonomického rastu. V minulom roku ekonomika vzrástla o 1,7 percenta, z toho súkromná spotreba a štátne výdavky prispeli k rastu 1,5 percentuálnym bodom, napísala agentúra Reuters.