Advokátka: Heslá v prioritách znejú pekne, dôležité bude uplatnenie

SITA | 17.03.2016 10:33
Heslá v programových prioritách vznikajúcej vlády v oblasti justície znejú v celku pekne, otázka bude, ako sa ďalej rozpracujú a aký bude ich obsah a realizácia v praxi, povedala advokátka VIA IURIS Eva Kováčechová.

Na programových prioritách na roky 2016 – 2020 sa zástupcovia Smeru, SNS, Most-Híd a Siete dohodli v utorok. V oblasti justície sa v materiáli spomína zvýšená kontrola justície – od výberu, cez hodnotenie, až po disciplinárne konanie sudcov. Má sa posilniť občianska kontrola v Súdnej rade SR.

Strany sa zhodli, že by malo dôjsť k zvýšeniu osobnej zodpovednosti za rozhodovanie sudcov. Chcú tiež prijať zásadné opatrenia na zvýšenie efektívnosti súdov. Nová koalícia plánuje presadiť ústavný zákon o tvorbe ústavného súdu.

Z toho stručného popisu zatiaľ nie je napríklad zrejmé, aké budú zásadné opatrenia na zvýšenie efektívnosti súdov. Tiež je treba počkať na podobu ústavného zákonom o ústavnom súde, dodala advokátka.

Na druhej strane, Kováčechovej v programových prioritách chýba akákoľvek zmienka o prokuratúre. Boj proti korupcii a potláčanie oligarchizácie spoločnosti sú prakticky nemožné, ak sa nepohne s prokuratúrou a nezmení sa riadenie a kontrola polície, zdôraznila.

Zatiaľ to vyzerá tak, že otázka prokuratúry je úplne tabu. Podľa Kováčechovej sú však bez zmien na prokuratúre ostatné zmeny nedostatočné.