K útoku v Ankare sa prihlásila kurdská skupina

SITA, ČTK | 17.03.2016 12:12
Ahmet Davutoglu Foto: ,
Turecký premiér Ahmet Davutoglu kladie národnú vlajku na mieste samovražedného bombovom útoku. K nedeľňajšiemu útoku v Ankare sa prihlásila kurdská militantná skupina TAK.
Militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK), ktorá aktívne pôsobní v Turecku, sa prihlásila k zodpovednosti za samovražedný bombový útok. V nedeľu v centre hlavného mesta Ankara zahynulo 37 ľudí a zranenia utrpelo 120 osôb.

„Večer 13. marca sme vykonali o 18:45 samovražedný útok v uliciach metropoly fašistickej tureckej republiky. K tomuto útoku sa hlásime,“ uviedla skupina TAK na svojich internetových stránkach. Skupina zároveň varovala, že podnikne aj ďalšie útoky proti tým, ktorí zodpovedajú za bezpečnostné operácie na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka.

Útok autom, ktoré bolo naložené výbušninami, sa odohral v nedeľu 13. marca v hlavnom meste vo štvrti Kizilay. Podľa TAK išlo o „odvetnú akciu“ za bezpečnostné operácie na juhovýchode Turecka, ktoré tam prebiehajú už od vlaňajšieho júla. O život pri nich prišli stovky civilistov, príslušníkov bezpečnostných síl a militantov, uviedla agentúra Reuters.

Terčom nedeľného útoku boli bezpečnostné sily, ale potom, ako zasiahla polícia, zahynulo aj mnoho civilistov, napísala TAK vo vyhlásení. Dodala, že pri jej budúcich útokoch možno očakávať ďalšie straty na životoch civilistov.

Skupina TAK sa predtým prihlásila tiež k zodpovednosti za bombový útok autom v Ankare z minulého mesiaca, pri ktorom zahynulo 29 ľudí.

Militantná skupina TAK vyhlasuje, že sa odtrhla od Strany kurdských pracujúcich (PKK). Odborníci, ktorí sledujú činnosť kurdských militantov, však tvrdia, že obe skupiny si zachovávajú vzťahy. PKK však tvrdí, že skupinu TAK tvoria jej bývalí členovia, ktorí nesúhlasia s ich snahami o mierový proces.

Na zhoršenú bezpečnostnú situáciu reagovalo v utorok Nemecko, ktoré varovalo nemeckých občanov v tureckej metropole pred hrozbou nových útokov. Nemecké ministerstvo zahraničia informovalo o tom, že s ohľadom na bezpečnosť preventívne uzavrelo svoje veľvyslanectvo v Ankare a zastupiteľský úrad v Istanbule.