Predseda európskych socialistov varoval Fica pred spojenectvom so SNS

SITA, ČTK | 17.03.2016 18:39, aktualizované: 
Predseda politickej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella vo štvrtok varoval Roberta Fica, ako zostavovateľa novej slovenskej vlády, pred spojenectvom so Slovenskou národnou stranou (SNS).

„Robert Fico sa pokúša vytvoriť koaličnú vládu kde je medzi inými aj nacionalistická strana SNS, čo vzbudzuje obavy. Mal by upustiť od tejto politickej cesty, pretože riskuje rozpor s progresívnymi hodnotami a princípmi,“ uviedol Pittella v správe pre médiá.

Šéf druhej najsilnejšej politickej frakcie v europarlamente zdôraznil, že skupina S&D vyzve predsedníctvo Strany európskych socialistov (PES), aby sa zaoberala pozíciou strany Smer.

„Mám taký pocit, že pán Pitella, o tom ako sa zostavuje vláda, nemá ani predstavu. Keby Slovenská národná strana bola na druhej strane, tak by to bolo asi v poriadku. Nemá o tom ani šajnu a každý by sa mal vyjadrovať, len keď o veci niečo vie,“ reagoval Fico.

Pittella sa dostal do „sporu“ s Ficom aj na sklonku roka 2015. V septembri požiadal vylúčenie strany Smer z európskej rodiny socialistov kvôli premiérovým výrokom na adresu migrantov a neskôr aj kvôli žalobe Slovenskej republiky na Súdny dvor EÚ v otázke povinných národných kvót pre utečencov. Smer však napokon zostal členom PES.