EÚ vyzvala Albánsko zamedziť nelegálnej migrácii občanov

SITA | 18.03.2016 18:22
Dimitris Avramopulos Foto: ,
Eurokomisár Dimitris Avramopulos.
Eurokomisár Dimitris Avramopulos požiadal Albánsko, aby spravilo viac na obmedzenie nelegálneho prisťahovalectva svojich občanov do krajín EÚ.

Informovala o tom agentúra AP. Avramopulos – komisár Európskej únie pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo – počas svojej návštevy v albánskej metropole Tirana hovoril najmä o utečeneckej kríze v regióne.

Albánsko zároveň vyzval na to, aby popracovalo na účinnejšej ochrane svojich hraníc a tiež na informačnej výmene s členskými štátmi Európskej únie. Do tých môžu Albánci cestovať bez víz už od roku 2010.

O azyl v krajinách EÚ požiadalo vlani približne 66 000 Albáncov, pričom väčšina z nich zamierila do Nemecka. Tam ich o azyl minulý rok požiadalo asi 55 000, čím sa stali štvrtou najpočetnejšou skupinou azylantov. Predstihli ich už len Sýrčania, Afganci a Iračania.

Avramopulos dodal, že Európska komisia čoskoro pridá Albánsko na zoznam takzvaných bezpečných krajín pôvodu. Vďaka tomu bude veľmi nepravdepodobné, že by takýmto žiadateľom krajiny EÚ azyl skutočne udelili.