Euroskeptický britský minister pre zamestnanosť odstúpil

ČTK | 19.03.2016 18:55
Británia, Duncan SMith Foto: ,
Bývalý britský minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Ian Duncan Smith.
Britský minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu, hlasný euroskeptik Iain Duncan Smith, podal demisiu na protest proti chystanému kráteniu sociálnych dávok. Bývalý šéf britských konzervatívcov v piatok večer vyhlásil, že úsporné plány ministra financií George Osbornea nie sú obhájiteľné, pretože sú zároveň výhodné pre ľudí s vysokými príjmami. Podľa agentúry Reuters môže rezignácia významného ministra prehĺbiť spory ohľadom prístupu k Európskej únii vnútri vládnej Konzervatívnej strany.

Duncan Smith, ktorý bol ministrom od roku 2010, vyhlásil, že už „nie je schopný pasívne sa prizerať“ chystaným opatreniam, ktoré sú podľa neho skôr politického rázu, než v záujme národnej ekonomiky. Sám sa pritom zasadzoval o obmedzenie sociálneho štátu.

Premiér David Cameron vyhlásil, že je odstúpením ministra „zmätený a sklamaný“ a v sobotu na voľný post vymenoval bývalého ministra pre záležitosti Walesu Stephena Crabba, ktorý je zástancom zotrvania Británie v EÚ. Smith bol naopak jedným z ministrov, ktorí chcú vystúpenie Británie z únie, a tým sa stavajú proti oficiálnej línii vlády a jej premiéra.

Duncan Smith svoje odstúpenie vysvetlil oficiálne tým, že Osborneov návrh rozpočtu predstavený minulý týždeň počíta napríklad s krátením invalidných dávok a zároveň so znižovaním daní bohatších domácností. Posťažoval sa tiež na údajný tlak na škrtanie sociálnych dávok zo strany ministerstva financií.

Náhla rezignácia Duncana Smitha môže podľa komentátorov tiež oslabiť politické ambície ministra financií Osbornea, ktorý rovnako ako Cameron vyzýva Britov, aby v referende plánovanom na 23. júna hlasovali za zotrvanie Británie v EÚ.

Predsedovia Labouristickej strany a liberálnych demokratov Osbornea vyzvali, aby takisto podal demisiu. Ešte tak zosilnela kritika politiky škrtov, ktorú zastáva doteraz najsľubnejší kandidát na nástupníctvo po Cameronovi.