Predsedovia parlamentných strán sa stretnú na pôde NR SR

SITA | 20.03.2016 13:02
Predsedovia všetkých parlamentných strán sa v pondelok 21. marca stretnú na pôde národnej rady, aby diskutovali o obsadení postov v zákonodarnom zbore. Stretnutie inicioval končiaci predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Lídri strán budú diskutovať napríklad o obsadení parlamentných výborov. Premiér Robert Fico pred časom potvrdil, že opozícia tradične získa kreslá predsedov kontrolných výborov, teda šéfa osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ. Predstavitelia opozície zvykli doteraz zastávať aj funkciu predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Parlament má spolu 19 výborov.

Nové parlamentné subjekty sa pravdepodobne dohodnú aj na spôsobe priebehu ustanovujúcej schôdze parlamentu. Prezident Andrej Kiska zvolal prvé zasadnutie NR SR na stredu 23. marca. Poslanci zložia na ustanovujúcej schôdzi 7. volebného obdobia sľub, ktorý znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“. Sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu SR a povie "sľubujem“. Zloženie sľubu potvrdí poslanec podpisom. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu. Zložením sľubu sa poslanci formálne ujmú poslaneckých mandátov.

Nasledovať bude schvaľovanie volebného poriadku, podľa ktorého sa budú poslanci riadiť pri hlasovaní o obsadení postov v novom parlamente. Ako prvé orgány zákonodarcovia zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Mandátový výbor overí platnosť mandátov zvolených poslancov, potom sa môžu utvoriť poslanecké kluby a plénum si zvolí vedenie.

Národná rada SR na ustanovujúcej schôdzi zvolí svojich overovateľov, predsedu a podpredsedov parlamentu, zriadi svoje výbory, zvolí ich predsedov a členov. Predsedu a štyroch podpredsedov parlamentu volia poslanci v tajných voľbách, na zvolenie treba nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Tajným hlasovaním sa volia aj predsedovia výborov. Predsedom parlamentu by sa mal stať líder SNS Andrej Danko, podpredsedami NR SR nominanti strán Smer-SD, Most-Híd (Béla Bugár) a Sieť (Radoslav Procházka). Jeden post podpredsedu parlamentu obsadí opozičný kandidát, SaS nominuje Luciu Nicholsonovú.

Po ustanovujúcej schôdzi podá do rúk prezidenta demisiu končiaca vláda Roberta Fica, následne by mala hlava štátu vymenovať nový kabinet štvorkoalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. Nová vláda má potom 30 dní na to, aby predstúpila pred parlament s programovým vyhlásením, ktoré musí získať podporu národnej rady.