Rezort školstva stále nepredstavil všetky koncepčné dokumenty

SITA | 20.03.2016 13:26
Útvary ministerstva školstva sú pripravené novému ministrovi podať informáciu o zmenách, ktoré boli plánované. Podrobnú cestovnú mapu ministerstva na ďalšie štyri roky však nemá zmysel vydávať, pretože predstavy nového vedenia môžu byť iné, uviedol minister školstva Juraj Draxler v súvislosti s pripravovanými koncepčnými dokumentmi.

Draxler ešte v decembri 2015 povedal, že ministerstvo školstva predstaví sériu koncepčných dokumentov počas zimy. Koncepčné dokumenty pritom majú byť alternatívou za Správu o stave školstva, čiže dokument, ktorý NR SR zaviazala vládu vypracovať a predložiť do konca marca 2013. Správu o stave školstva, ktorá mala dať školstvu víziu a koncepciu, však vláda nikdy neschválila. Koncepčné dokumenty nebudú mať na rozdiel od Správy o stave školstva podobu jedného veľkého dokumentu, ale sú to tematicky orientované dokumenty z dielne Inštitútu vzdelávacej politiky, ktoré majú obsahovať kroky na riešenie financovania školstva, kontinuálneho vzdelávania či učebnicovej politiky.

K učebnicovej politike už vydalo ministerstvo školstva prostredníctvom Inštitútu vzdelávacej politiky materiál, ktorý obsahuje návrh na zavedenie výberu z viacerých učebníc. Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, ku kontinuálnemu vzdelávaniu vydá ministerstvo prostredníctvom Inštitútu vzdelávacej politiky analýzu stavu a návrhy zmien na budúci týždeň.

„Pri návrhoch alternatív financovania neexistovala v rámci pracovnej skupiny ani najmenšia zhoda, ďalšie kolo rokovaní sa teda plánovalo na povolebné obdobie,“ uviedla Dupaľová Ksenzsighová s tým, že vedenie ministerstva muselo prípravy na „cestovnej mape“ pred voľbami pozastaviť, vzhľadom na to, že bolo „vyťažené agendou súvisiacou s nátlakovými akciami niektorých učiteľov“.

Koaliční partneri sa už dohodli na vnútorných pomeroch vo vláde. Na čele rezortu školstva bude nominant SNS, ktorý tak vo funkcii nahradí Juraja Draxlera.