Obama počas historickej návštevy Kuby rokuje s Raúlom Castrom

ČTK | 21.03.2016 08:36, aktualizované: 
Barack Obama, Raúl Castro Foto: ,
Prezident USA Barack Obama (vpravo) sa zdraví s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom.
Americký prezident Barack Obama rokuje v Havane s kubánskym vodcom Raúlom Castrom. Rozhovory majú potvrdiť zlepšenie vzťahov oboch, dlhé desaťročia znepriatelených krajín.

Americký prezident Barack Obama, ktorý v nedeľu priletel na Kubu ako prvý prezident USA po 88 rokoch, označil svoju návštevu tejto karibskej krajiny za historickú. V Castrovom vládnom sídle Obamu uvítala americká hymna a prehliadka elitnej vojenskej jednotky.

Pred zamestnancami americkej ambasády v Havane Obama vyjadril želanie, aby pre ich deti už bolo prirodzené, že prezident Spojených štátov zavíta na Kubu. Informovala o tom agentúra EFE.

Na úvod druhého dňa svojej historickej návštevy ostrova položil šéf Bieleho domu veniec z červených a bielych ruží k pamätníku hrdinov kubánskeho boja za oslobodenie Josého Martího. Na ikonickom Havanskom námestí, kde sídlia úrady komunistickej vlády, zdobia budovy obrovské portréty komunistických revolucionárov vrátane Che Guevaru. Martí bol vodcom oslobodeneckého hnutia, ktoré v 19. storočí viedlo boj za nezávislosť Kuby na Španielsku.

Obama sa v Havane zúčastní aj na podnikateľských fórach a deň zakončí štátnou večerou v havanskom Paláci revolúcie.

Lietadlo Air Force One s rodinou Obamovcov...
Prezident Barack Obama s manželkou po príchode...
+9Baracka Obamu (vpravo) na Kube privítal...

V prvý deň svojho trojdňového pobytu si Obama spolu s manželkou Michelle, oboma dcérami a svokrou prezrel centrum kubánskej metropoly starú Havanu, ktorá je od roku 1982 na zozname svetového dedičstva UNESCO.

„Ste teraz najdôležitejší vyslanci USA vo svete,“ vyhlásil Obama pred zamestnancami ambasády, ktorú Spojené štáty na Kube znovu otvorili po viac ako polstoročí vlani v lete. Obama tiež vyzdvihol historický charakter svojej cesty, ktorú označil len za „prvý krok“ v novej kapitole vzťahov medzi oboma krajinami.

Prezident v nedeľu s rodinou navštívil okrem iného havanskú katedrálu, v ktorej sa stretol s kardinálom Jaimom Ortega, ktorý hral dôležitú úlohu pri rokovaní Havany s Washingtonom o obnovení vzájomných vzťahov. Pred katedrálou vítalo Obamu niekoľko stoviek Kubáncov. Potom povečeral prezident v súkromnej reštaurácii, ku ktorej sa jeho kolóna musela predierať jasajúcim davom.

Kritiku zožal v súvislosti so začatím návštevy kubánsky vodca Raúl Castro od republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Tomu sa nepáčilo, že Obamu na letisku nevítal Castro, ale len kubánsky minister zahraničia Bruno Rodríguez.

„Wow, prezident Obama práve pristál na Kube, veľká udalosť, a Raúl Castro tam nebol, aby ho privítal .. Hanba,“ napísal Trump na twitterovom účte. A dodal, že ak sa stane prezidentom, bude sa snažiť o lepšiu dohodu s Kubou. Avšak privítal „nový prístup“ USA ku Kube.

Biely dom uviedol, že sa necíti urazený tým, že Castro nebol na letisku. Podľa Obamovho poradcu pre národnú bezpečnosť Bena Rhodesa sa o tom ani nediskutovalo, lebo oficiálny uvítací ceremoniál sa uskutoční v pondelok.

Okrem stretnutí s Raúlom Castrom sa v pondelok Obama zúčastní na niekoľkých podnikateľských fórach a deň zakončí štátnou večerou v havanskom Paláci revolúcie.