Strany si rozdelili výbory, ĽSNS nemá predsedu, ale šesť podpredsedov

SITA, su, Pravda | 21.03.2016 11:29, aktualizované: 
parlament, vláda, NRSR Foto: ,
Ilustračné foto.
Vládna štvorkoalícia Smer, SNS, Most-Híd a Sieť by mala predsedať 11 výborom Národnej rady SR, opozícia by mala mať šéfov ôsmich výborov.

Koaličné strany budú stáť na čele ústavnoprávneho výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, sociálneho výboru, výboru pre zdravotníctvo, obranu a bezpečnosť, zahraničného výboru, školského výboru, kultúrneho výboru, mandátového a imunitného výboru a výboru pre európske záležitosti.

Opozičné strany by mali obsadiť posty predsedov hospodárskeho výboru, výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj, výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií štátnych funkcionárov a šéfa osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS, osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Predseda SaS Richard Sulík informoval, že strany SaS a OĽaNO-NOVA budú mať zhodne predsedov troch parlamentných výborov, a Sme rodina Borisa Kollára bude stáť v čele dvoch výborov. Kollár priznal, že bude kandidovať na post predsedu jedného z výborov. ĽSNS po dohode s opozičnými stranami podľa Sulíka nebude mať žiadneho predsedu výboru, opozícia na oplátku ĽSNS pustí viac podpredsedníckych kresiel vo výboroch.

Kotlebov poslanec prišiel do parlamentu so zbraňou

Opozičné strany pri rozdelení postov vo výboroch podľa Sulíka rešpektovali výsledky volieb, opoziční poslanci budú rovnomerne zastúpení vo všetkých výboroch podľa toho, ako im prináleží z volebných výsledkov. „My sme mali jednu prioritu, a to zahraničný výbor, a tam sme získali podpredsednícke miesto, tak sme spokojní,“ povedal predseda ĽSNS Marian Kotleba. Celkovo ĽSNS podľa jeho slov obsadí podpredsednícke miesta v šiestich výboroch.

Poslanec NR SR za ĽSNS Peter Krupa, ktorý prišiel do národnej rady s Marianom Kotlebom, mal pri sebe zbraň, ktorú pri vstupe odovzdal na vrátnici.

Pellegrini verí v pokojný priebeh ustanovujúcej schôdze

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini označil rozhovory lídrov parlamentných strán pri rozdelení postov v NR SR za konštruktívne. Pellegrini verí, že ustanovujúca schôdza v stredu 23. marca bude mať pokojný priebeh.

Predseda SNS Andrej Danko priblížil, že národniari by mali šéfovať dvom výborom, a to brannobezpečnos­tnému a zdravotníckemu. Predsedom poslaneckého klubu SNS by sa mal stať poslanec Tibor Bernaťák.

Strana Most-Híd nominuje dvoch predsedov parlamentných výborov. Predsedom zahraničného výboru NR SR má byť František Šebej. Ten výbor viedol aj v uplynulom volebnom období. Výboru pre pôdohospodárstvo má šéfovať Gabriel Csicsai, ktorý do NR SR nastúpi ako náhradník za Luciu Žitňanskú. Predsedom poslaneckého klubu bude Gábor Gál.

Poslancov v stredu čaká ustanovujúca schôdza Národnej rady SR. Zákonodarcovia na prvej schôdzi zložia sľub, ktorým sa formálne ujmú poslaneckých mandátov. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu. Nasledovať bude schvaľovanie volebného poriadku, podľa ktorého sa budú poslanci riadiť pri hlasovaní o obsadení postov v novom parlamente. Ako prvé orgány zákonodarcovia zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Mandátový výbor overí platnosť mandátov zvolených poslancov, potom sa môžu utvoriť poslanecké kluby a plénum si zvolí vedenie.

Národná rada SR na ustanovujúcej schôdzi zvolí svojich overovateľov, predsedu a podpredsedov parlamentu, zriadi svoje výbory, zvolí ich predsedov a členov. Predsedu a štyroch podpredsedov parlamentu volia poslanci v tajných voľbách, na zvolenie treba nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Tajným hlasovaním sa volia aj predsedovia výborov. Predsedom parlamentu by sa mal stať predseda SNS Andrej Danko, podpredsedami NR SR nominanti strán Smer (Martin Glváč), Most-Híd (Béla Bugár) a Sieť (Andrej Hrnčiar). Jeden post podpredsedu parlamentu obsadí opozičný kandidát, SaS nominovala Luciu Nicholsonovú.

Po ustanovujúcej schôdzi podá do rúk prezidenta demisiu končiaca vláda Roberta Fica, následne by mala hlava štátu vymenovať nový kabinet štvorkoalície Smer, SNS, Most-Híd a Sieť. Nová vláda má potom 30 dní na to, aby predstúpila pred parlament s programovým vyhlásením, ktoré musí získať podporu národnej rady.