Tsipras žiada Merkelovú o pomoc s azylantmi

SITA | 22.03.2016 16:16, aktualizované: 
Alexis Tsipras, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a grécky premiér Alexis Tsipras (vpravo).
Grécky premiér Alexis Tsipras v telefonickom rozhovore vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby urýchlila vyslanie expertov na azyl do Grécka a podporila tak uplatnenie široko kritizovanej dohody medzi Európskou úniou a Ankarou o vracaní tisícov žiadateľov o azyl späť do Turecka.

Uviedla to tlačová agentúra DPA. Tsipras počas telefonátu na Merkelovú tiež apeloval, aby prinútila Turecko zakročiť proti pašerákom ľudí. Zároveň požadoval posilnenie síl NATO v Egejskom mori, informovala hovorkyňa gréckej vlády Olga Gerovasiliová.

Dohoda uzavreli minulý týždeň na summite v Bruseli predstavitelia EÚ a Turecka, pričom Merkelová bola jedným z hlavných iniciátorov tejto dohody. Zmluva zakotvuje, že všetkých migrantov, ktorí dorazia na grécke ostrovy počnúc 20. marcom a nebudú mať nárok na azyl, vrátia do Turecka.

Podľa zdroja EÚ si náklady na splnenie tejto dohody vyžiadajú počas najbližších šiestich mesiacov asi 280 miliónov eur. Európska komisia odhaduje, že bude potrebné vyslať do Grécka 4 000 expertov na azyl, sudcov, prekladateľov, bezpečnostných pracovníkov, policajtov a ďalších pracovníkov.

Od 4. apríla EÚ plánuje začať s prerozdeľovaním sýrskych žiadateľov o azyl priamo z Turecka. Presídliť do iných členských krajín chce únia z Turecka rovnaký počet Sýrčanov, ako ich z Grécka vráti do Turecka. Maximálne má ísť o 72 000 ľudí.

Nemecký úrad pre migráciu a utečencov oznámil, že skupina piatich expertov odcestuje do Grécka „v nadchádzajúcich dňoch“, aby posúdila situáciu priamo na mieste. Hovorca úradu povedal, že časom vyšlú spolu 100 azylových expertov a administratívnych pracovníkov, z ktorých mnohí ovládajú gréčtinu a arabčinu.

V Idomeni sa jeden z migrantov protestne podpálil

Migrant sa podpálil počas protestu pri uzavretej hranici medzi Gréckom a Macedónskom. Muža hospitalizovali s popáleninami, informovala tlačová agentúra AP.

Polícia uviedla, že k incidentu došlo v rozsiahlom stanovom mestečku, ktoré obývajú utečenci pri gréckej pohraničnej obci Idomeni. Muž utrpel zranenia, ktoré ho pravdepodobne neohrozujú na živote, dodala polícia.

Utečenec sa zapálil v provizórnom tábore... Foto: Reuters, Kostas Tsironis
Idomeni, podpálenie, utečenec Utečenec sa zapálil v provizórnom tábore Idomeni počas protestu za otvorenie grécko-macedónskych hraníc.

V stanovom tábore v Idomeni zostalo asi 12 000 utečencov a migrantov napriek tomu, že hranice na tzv. balkánskej trase smerom do západnej Európy sa uzavreli a grécka vláda opakovane vyzvala migrantov, aby sa presťahovali do táborov v okolí, ktoré pre nich vybudovala armáda.

Odkedy EÚ a Turecko uzavreli minulý týždeň dohodu o razantnom obmedzení počtu utečencov a migrantov prichádzajúcich do Európy, organizujú migranti v stanovom tábore v Idomeni protestné akcie každý deň.