Ministerka Jaresková je ochotná viesť novú ukrajinskú vládu

ČTK | 22.03.2016 18:09
Ukrajinská ministerka financií Natalja Jaresková dala najavo ochotu postaviť sa do čela budúcej úradníckej vlády, ak dostane parlamentnú podporu bez vplyvu oligarchov.

Ministerka to napísala na facebooku. V čase politickej krízy je podľa Jareskovej možné zvládnuť problémy krajiny len s „vládou technokratov“.

Po februárovom hlasovaní v parlamente, pri ktorom terajšia vláda premiéra Arsenija Jaceňuka fakticky stratila koaličnú podporu, sa o Jareskovej ako o najvhodnejšej kandidátke na premiérsky úrad hovorí stále častejšie.

Rodená Američanka s ukrajinským aj americkým pasom má z USA značné exekutívne a manažérske skúsenosti, doteraz sa však nehodlala ujať politickej funkcie.

Aj v poslednom vyhlásení Jaresková zvlášť zdôraznila, že Ukrajinu v jej terajšej ťažkej situácii môže viesť jedine úradnícka, nie politická vláda.

„Som pripravená dať dohromady taký tím, ktorý je schopný pracovať v záujme celej krajiny, všetkých jej občanov a nie jednotlivých politických alebo podnikateľských skupín,“ konštatovala na facebooku Jaresková.

Ministerka uviedla, že žiada podporu parlamentnej väčšiny, teda aspoň 226 poslaneckých hlasov, a novú koaličnú zmluvu, ktorá by zaručovala realizáciu všetkých potrebných reformných krokov.

Práve neschopnosť Jaceňukovej vlády presadiť reformy v posledných mesiacoch značne destabilizovala krajinu. Ohrozené sú aj miliardové pôžičky Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky, bez ktorých sa ukrajinská ekonomika nezaobíde. Vláda má medzi obyvateľstvom prakticky nulovú podporu a čelí obvineniu, že obhajuje len záujmy oligarchov.

Päťdesiatročná Jaresková v USA zastávala hospodárske funkcie na ministerstve zahraničia a pôsobila aj v niekoľkých vysokých funkciách v privátnom sektore. Na poste ukrajinskej ministerka financií pracuje od decembra 2014.