Moslimov na Slovensku šokovali útoky v Bruseli

SITA | 22.03.2016 19:48
Moslimovia, ktorí žijú na Slovensku, sú rozhorčení a šokovaní z teroristických útokov, ktoré sa stali v Bruseli.

„Zločinci, ktorí tento útok zosnovali a uskutočnili, opäť zaútočili na základné hodnoty, na ktorých je Európska únia postavená, predovšetkým na slobodu vo všetkých jej podobách. Túto svoju snahu sa pokúsili zdôrazniť tým, že barbarské útoky prebehli v bezprostrednej blízkosti miest, ktoré tvoria samotné srdce Európskej únie,“ uvádza sa vo vyhlásení Islamského centra v Bratislave, o ktorom informoval Ibrahim Mahmoud z islamského centra.

Podľa zástupcov moslimov, ktorí žijú na Slovensku, sú takéto činy „v 21. storočí neprípustné, a to nielen v Európe, ale kdekoľvek vo svete“. Islamské centrum v Bratislave dodáva, že je komunitou moslimov, ktorí na Slovensku majú svoje rodiny a prácu a sú plne integrovanými občanmi SR. „Vyznávajú svoju vieru a dodržiavajú svoje náboženské obrady tak isto, ako ostatní veriaci u nás v rámci iných vierovyznaní.“

Podľa Islamského centra v Bratislave je situácia moslimov v Európe po príchode veľkého množstva utečencov, predovšetkým z krajín kruto postihnutých vojnou, už dlhší čas napätá.

„Chceli by sme vysloviť presvedčenie, že tieto udalosti toto napätie nevystupňujú,“ tvrdí sa vo vyhlásení. Islamské centrum v Bratislave preto víta všetky opatrenia, ktoré urobila vláda Slovenskej republiky v záujme ochrany všetkých svojich občanov a návštevníkov Slovenska.

„Islam jednoznačne akékoľvek násilie odmieta. Každý, kto tvrdí, že takto činí v mene Boha, klame. Toto barbarstvo je nutné jednoznačne odsúdiť, jeho aktérov chytiť a bez milosti odsúdiť. Nikto nemá právo zabíjať a už vôbec nie v mene islamu, ani v mene akéhokoľvek iného náboženstva. Takýto výklade je pre každého úprimne veriaceho človeka neprípustný,“ upozorňuje Islamské centrum Bratislava.

V mene všetkých moslimov žijúcich na Slovensku zároveň vyslovuje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí teroristického ú­toku.

Najmenej 34 mŕtvych a 187 zranených si vyžiadali tri výbuchy v belgickej metropole Brusel. Dve explózie krátko pred 8:00 otriasli bruselským letiskom Zaventem a jedna následne aj stanicou metra Maelbeek v centre Bruselu, neďaleko štvrte, kde sú sústredené európske inštitúcie.

Belgická federálna prokuratúra ich označila za teroristické útoky. Medzi obeťami ani zranenými nie sú podľa aktuálnych informácií nijakí Slováci.