Bruselský hasič: Je to vojna. Také niečo som nezažil

Daniela Balážová, Pravda | 22.03.2016 18:40
Belgicko, hasiči, záchranári, terorizmus, Brusel Foto: ,
Záchranné zložky evakuujú ženu po explózii pri stanici metra v belgickom hlavnom meste Brusel.
Len pred 130 dňami to zažil Paríž. Napriek varovaniam, že sa to môže zopakovať v Bruseli, to bol šok. "Čierny deň" sa začal mohutnými explóziami na letisku Zaventem, keď uprostred rannej špičky dva mohutné výbuchy zdemolovali terminál.

„Bola som v odletovej hale, keď som naraz začula výbuch. Ľudia začali utekať k východu. Potom prišla ďalšia explózia. Padali kusy stropu. Ľudia boli v panike,“ opisovala situáciu Marie-Odile pre La Libre Belgique.

Mnohí z tých, čo boli nablízku, vraveli, že atentáty si vyžiadali veľa mŕtvych a zranených aj pre rozbité okná. „Videl som, ako telá vyleteli do vzduchu a potom ťažko dopadli,“ tweetoval správu ďalší zo svedkov. „Všade je krv a roztrhané telá,“ potvrdila neskôr reportérka z DH.

Z letiska ľudí evakuovali na letiskovú plochu a neskôr sa peši presúvali smerom do centra mesta. Oproti nim zatiaľ prúdili sanitky, hasičské a policajné autá.

Ľudia sa ešte nestihli spamätať zo šoku z atentátu na letisku, keď o niekoľko minút sa na sociálnych sieťach objavili nové znepokojujúce správy. Najskôr nepotvrdené o tom, že atentátnici zaútočili aj v metre – na stanici Schuman, teda hneď vedľa budov inštitúcií EÚ. Niekoľko minút trvajúce napätie vystriedala tragická istota, keď útok v metre na susednej stanici Maelbeek potvrdila polícia. '

Nálož bola uložená v druhom z troch vagónov súpravy. Z dverí stanice sa vyvalil hustý dym a ľudia pomáhali na vzduch zraneným. „Všetci sme v šoku. Zdalo sa to úplne neskutočné, keď sa to stalo. Sedela som v poslednom vagóne, keď som to naraz začula a zbadala som obrovský dym a oranžové svetlo. Ľudia boli relatívne pokojní, aj keď sa všetci tlačili k východu,“ opísala situáciu Caroline, ktorá bola v čase výbuchu v metre.

Ďalšia žena pre belgickú televíziu neskôr v šoku hovorila, že len o vlások unikla smrti. „Zistila som, že som si zabudla kľúče. Tak som vybehla z vagóna a vo chvíli, keď som vychádzala zo stanice, sa ozval výbuch. Všetky okná sa rozbili. Ľudia utekali… Som v šoku, zachránila som sa, lebo som si zabudla kľúče.“

Hovorca bruselských hasičov Pierre Meys sa neskôr pre Le Soir priznal, že niečo také za 40 rokov svojej praxe ešte nezažil. „Výbuch bol veľmi silný. Zjavne v strede súpravy. Je to vojna. Je to neopísateľné. Veľmi ťažké. Všetko je zničené, na kúsky. Desiatky zranených. Sú to vojnové zranenia,“ povedal Meys.

Linky metra a vlaky boli zastavené. Celé mesto, kde žijú tisíce diplomatov a úradníkov, bolo ochromené. Mobilné siete boli tak preťažené, že sa do Bruselu nedalo dovolať. Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa nesnažili telefonovať, volali len v urgentných prípadoch a komunikovali cez SMS-ky a sociálne siete. Ľudí tiež žiadali, aby zostali tam, kde sú, nevychádzali z budov a hlavne sa nezdržiavali na miestach, kde je viac ľudí spolu.

„Hrozia nám ešte ďalšie útoky?“ pýtali sa obyvatelia Bruselu cez webové portály belgických médií. Paniku vyvolala explózia na ulici neďaleko stanice metra, kde zaútočili atentátnici. Polícia a novinári vzápätí upokojovali, že to bola riadená explózia – pyrotechnici zneškodnili podozrivý objekt.

Strach, že tri ranné výbuchy neboli posledné, bolo cítiť takmer po celý deň. Ulice sa vyprázdnili, nad mestom stále krúžili vrtuľníky. Do služby dobrovoľne nastúpili policajti, ktorí mali v ten deň voľno. Deti museli zostať v školách, rodičia čakali na pokyny. Popoludní boli evakuované internáty Bruselskej slobodnej univerzity. Všetky obchody v centre boli zatvorené.

Bruselčania však prejavili aj solidaritu. Reagovali na výzvy nemocníc a Červeného kríža na darovanie krvi. Taxikári vozili zadarmo najmä ľudí, ktorí po atentátoch uviazli na letisku. V luxusnom hoteli bolo zriadené dočasné stredisko na ošetrovanie zranených… Napätie trochu povolilo až po štvrtej popoludní, keď prišli správy o čiastočnom obnovení dopravy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ