Jeb Bush podporuje republikána Cruza a nie Trumpa

ČTK | 23.03.2016 14:11
Jeb Bush Foto: ,
Republikánsky kandidát Jeb Bush vyjadril po svojom odstúpení z boja o post šéfa Bieleho domu podporu Tedovi Cruzovi.
Bývalý guvernér Floridy Jeb Bush oznámil, že v nominačnom súboji republikánov v prezidentských voľbách podporí texaského senátora Teda Cruza.

Informoval o tom denník The New York Times. Syn a brat amerických exprezidentov Bush, ktorý z boja o republikánsku nomináciu odstúpil pred mesiacom, je podľa denníka zatiaľ najdôležitejšou osobou, ktorá sa za Cruza postavila.

„V záujme našej strany a krajiny sa musíme snažiť prekonať rozpoltenosť a vulgaritu, ktorú priniesol Donald Trump do našej politickej arény, inak určite stratíme šancu poraziť demokratického kandidáta a zvrátiť neúspešnú politiku prezidenta Obamu,“ vyhlásil šesťdesiattri­ročný Bush.

Jeb Bush do súčasného súboja o republikánsku nomináciu vstupoval ako jeden z favoritov a podarilo sa mu tiež získať pre svoju kampaň značnú finančnú podporu. Tú však nepremenil v dostatok hlasov, a tak z boja odstúpil po primárkach v Južnej Karolíne. Tie totiž vyhral miliardár Trump a Bushovi sa v nich, podobne ako predtým v štátoch New Hampshire a Iowa, opäť nedarilo.

Minulý týždeň podporil Cruza bývalý republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney, ktorý v súboji o najvyšší americký úrad prehral v roku 2012 s Barackom Obamom. Aj americký podnikateľ a niekdajší guvernér štátu Massachusetts Romney tento krok urobil v snahe zastaviť ťahanie Donalda Trumpa, zatiaľ najúspešnejšieho kandidáta na prezidenta medzi republikánmi.