Islamskí radikáli vo videu oslavujú atentáty v Bruseli

ČTK | 24.03.2016 17:53
Brusel, letisko, výbuch Foto: ,
Fotografia zachytáva atmosféru na bruselskom letisku bezprostredne po útoku.
Radikálna organizácia Islamský štát (IS) zverejnila na internete video, v ktorom oslavuje utorkové teroristické útoky v Bruseli a vyzýva svojich priaznivcov, aby sa pridali k svätej vojne.

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. IS sa už skôr prihlásil k zodpovednosti za atentáty, ktoré si vyžiadali najmenej 31 mŕtvych a asi 300 zranených.

Islamisti na videu znova zopakovali, že Belgicko sa stalo terčom atentátov ako člen medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS na Blízkom východe. Rovnaké vyhlásenie vydal IS prostredníctvom agentúry Amaki už v utorok krátko po atentátoch.

„Križiacke lietadlá, vrátane tých belgických, stále bombardujú moslimov v Iraku a Levante vo dne aj v noci,“ hovorí hlas na videu. Levanta je označenie pre oblasť na Blízkom východe. IS skôr sám seba označoval ako Islamský štát v Iraku a Levante (Isil).

„Každý moslim, ktorý sa vyzná v dejinách islamu, vie, že svätá vojna proti neveriacim je neoddeliteľnou súčasťou islamu,“ uvádza tiež komentár deväťminutové­ho videa.

Na zázname je podľa agentúry Reuters vidieť okrem iného výcvik niektorých páchateľov novembrových teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 obetí. Časť z nich mala belgické občianstvo alebo v Belgicku dlhodobo žila. Objavujú sa na ňom tiež zábery z Bruselu po útokoch, ale napríklad aj francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve či republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump.