Slovenské mliekarenstvo je v kríze, varujú prvovýrobcovia

SITA | 24.03.2016 19:35
Slovenský mliekarenský sektor je v kríze. Skonštatoval to Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM) na svojom stredajšom zasadnutí.

Prvovýrobcovia zároveň tvrdia, že je ohrozená budúcnosť sektoru prvovýroby a spracovania mlieka na Slovensku a s tým súvisiaca zamestnanosť v týchto a nadväzujúcich sektoroch. Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Krízu v mliekarenstve podľa prvovýrobcov dokazuje viacero faktorov. Či už klesajúca priemerná nákupná cena mlieka, ktorá je pod výrobnými nákladmi, alebo dlhodobé straty prvovýrobcov mlieka na Slovensku. Situácii nepomáha ani prebytok mlieka na európskom trhu. "Podľa informácií z regiónov sa chystá zrušiť výrobu mlieka asi 20 podnikov, ktoré chovali takmer 4 000 kráv s produkciou takmer 30 miliónov kilogramov mlieka, pričom sa medzi nimi nachádzajú aj podniky, ktoré dosahujú veľmi dobré produkčné ukazovatele,“ píše sa vo vyhlásení mliekarov.

Rada Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka preto na svojom zasadnutí schválila viaceré opatrenia, ktoré by podľa nej mali prispieť k zlepšeniu situácie. Navrhuje vytvoriť pracovnú skupinu na riešenie kritickej situácie, zabrániť dovozu mlieka a mliečnych výrobkov za dumpingové ceny, zvýšiť podiel slovenského mlieka v obchodnej sieti, realizovať propagačné a informačné aktivity, podporiť aktivity súvisiace so zvýšením spotreby mlieka a mliečnych výrobkov v školách a verejnom stravovaní. Riešenie tiež vidia v kompenzácií strát prvovýrobcov, zavedení systému podpory prvovýroby mlieka, umožnení predaja nadprodukcie mlieka do štátnych hmotných rezerv a v ďalších opatreniach.

Na európskej úrovni navrhujú taktiež podporu prvovýrobcov mlieka kompenzáciou strát, zabezpečenie rovnováhy na trhu s mliekom. Podľa slovenských prvovýrobcov by sa tiež mala prijať európska legislatíva na zabránenie zneužívania dominantného postavenia obchodných reťazcov.