Putin verí v znovuzvolenie čečenského vodcu Kadyrova

ČTK | 25.03.2016 14:42
putin, kadyrov, Foto: ,
Putin jasne deklaroval svoju podporu súčasnému čečenskému vodcovi.
Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podporil čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorému onedlho končí mandát, poveril ho výkonom funkcie do volieb a vyjadril nádej, že v septembri bude znovu obhajovať svoj úrad. "Čečenský ľud iste ocení, čo ste pre republiku urobili," povedal šéf Kremľa.

Kadyrov má vo funkcii šéfa autonómneho Čečenska skončiť 5. apríla. Blížiaci sa dátum vyvolával v Rusku špekulácie, či kontroverzný politik nestratil podporu ruského vedenia a bude mať ambíciu funkciu obhájiť. Sám Kadyrov dal nedávno najavo, že jeho ďalší politický osud závisí na Putinovom rozhodnutí.

Ruská opozícia Kadyrova tvrdo kritizuje za porušovanie ľudských práv a označuje ho za inšpirátora minuloročnej vraždy liberálneho politika Borisa Nemcova. Kadyrov býva obviňovaný z budovania klanovej ríše a vlastných ozbrojených zložiek, niekoľkokrát sa dostal do priameho sporu s ruskou federálnou políciou a tajnou službou.

Putin dal najavo, že svoju podporu čečenskému vodcovi neodoprel. Poveril ho výkonom funkcie čečenského prezidenta do septembrových parlamentných a komunálnych volieb a vyzval Kadyrova, aby funkciu obhajoval. „Čečensko sa stalo bezpečným miestom do značnej miery vďaka vášmu úsiliu,“ citovala Putinove slová agentúra TASS.

Kremeľský vodca však nezabudol svojmu chránencovi pripomenúť, že aj pre neho platia federálne ruské zákony. „Je nevyhnutná tesná koordinácia s federálnymi orgánmi, a to hlavne v otázkach bezpečnosti,“ povedal Putin. „Viac pozornosti je potrebné venovať kontaktom s federálnymi orgánmi a dodržiavaniu ruských zákonov vo všetkých oblastiach,“ konštatoval prezident.

Kadyrov sa začiatkom roka dostal na titulné stránky ruských novín, keď na sociálnej sieti sa neskrývane vyhrážal smrťou ruským opozičným vodcom. Vlani na jar sa dostal do otvoreného stretu s Moskvou, keď nariadil svojim ozbrojencom strieľať na ruských vojakov a policajtov, ak by bez jeho dovolenia operovali v autonómnej republike na nepokojnom severnom Kaukaze.