Bulharsko chce kvôli utečencom postaviť plot na hranici s Gréckom

SITA | 25.03.2016 18:30
plot, hranice, utečenci, Foto:
Plot na macedónsko–gréckej hranici, podobný plot chce postaviť aj Bulharsko.
Bulharsko je pripravené postaviť na svojich hraniciach s Gréckom oplotenie proti migrantom. Dôvodom sú obavy, že by migranti mohli začať prúdiť skrze krajinu po tom, ako došlo k uzavretiu tzv. západnej balkánskej trasy, vyhlásil v piatok bulharský premiér Boiko Borisov, ktorého cituje agentúra Reuters.

Bulharský parlament vo februári odhlasoval, že polícii bude pri strážení štátnych hraníc s Gréckom, členským štátom Európskej únie, pomáhať armáda. Má sa tým predísť prílevu migrantov, ktorému čelia niektoré susedné krajiny Bulharska.

Bulharsko-grécke hranice sa tiahnu v dĺžke približne 500 kilometrov na juhu tejto krajiny.

„Hlavná hrozba prichádza od gréckych hraníc. Sú veľmi dlhé a nechránené. Obávame sa, že grécka vláda už niekoľko uplynulých mesiacov nepristupuje k patričným opatreniam. Sme preto v prípade potreby pripravení vystavať oplotenie,“ uviedol v parlamente Borisov.

Bulharsko so svojím západným susedom Macedónskom vykonali tento mesiac vzdušné a pozemné operácie pozdĺž spoločných hraníc so zámerom zabezpečiť ich kontrolu v reakcii na zvýšený prílev migrantov.

Výstavbu oplotenia na bulharských i macedónskych hraniciach s Gréckom, ktoré by obmedzili počet migrantov prúdiacich do Európy, podporil aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Bulharsko v novembri 2013 začalo stavať oplotenie s ostnatým drôtom na svojich hraniciach s Tureckom. Z plánovaných 166 kilometrov tohto plota sa dosiaľ zrealizovalo takmer 100 kilometrov.