Pápež: 'Piláti' súčasnosti si umývajú ruky nad osudmi migrantov

SITA | 26.03.2016 08:50
pápež, pápež františek, koloseum, Foto: ,
Pápež František počas veľkopiatkovej krížovej cesty v rímskom Koloseu odsúdil terorizmus, všetky formy extrémizmu, ľahostajnosť voči utrpeniu migrantov i korupciu.
Pápež František počas veľkopiatkovej krížovej cesty v rímskom Koloseu odsúdil terorizmus, všetky formy extrémizmu, ľahostajnosť voči utrpeniu migrantov i korupciu, informovala agentúra DPA.

Tradičná pobožnosť sa konala iba tri dni po teroristických útokoch v Bruseli. Široké okolie niekdajšieho antického amfiteátra talianska polícia uzavrela, do akcie nasadila protiteroristické komandá a jednotky so psami vycvičenými na vyhľadávanie výbušnín a s detektormi kovov.

Desaťtisíce ľudí, ktorí sa chceli zúčastniť na večernej pobožnosti, sa museli z dôvodu bezpečnostných prehliadok dostaviť niekoľko hodín vopred. Podľa polície bola účasť „nad očakávania vysoká“, avšak bezpečnostné prehliadky prebiehali rýchlo a hladko.

Vo svojom príhovore pápež poukázal na rímskeho miestodržiteľa Poncia Piláta, ktorý pred dvoma tisícročiami nechal dav rozhodnúť o ukrižovaní Ježiša a sám si verejne umyl ruky v snahe zbaviť sa zodpovednosti. Pápež kritizoval „mnohých Pilátov“ dnešných dní, ktorí si umývajú ruky hľadiac na osudy mužov, žien a detí "utekajúcich pred vojnou a násilím.

Stredozemné a Egejské more, kde sa od januára utopilo 531 migrantov smerujúcich do Európy, nazval František „nenásytnými cintorínmi, ktoré odrážajú naše ľahostajné a uspaté svedomie“. Prítomní na tieto slová odpovedali potleskom a pokrikmi: „Viva il papa!“ (Nech žije pápež!).

František v príhovore odsúdil aj „zlodejov a skorumpovaných verejných predstaviteľov“ a ľudí hromadiacich bohatstvo nechávajúc chudobných „zomierať od hladu na prahu ich dverí“. Spomenul si aj na prenasledovaných kresťanov, ktorých „ruky barbarov zabíjajú, upaľujú, podrezávajú im krky a odrezávajú hlavy uprostred zbabelého ticha“.

„Ó, Kristov kríž, vidíme ťa aj dnes v rôznych prejavoch fundamentalizmu a v terorizme páchanom prívržencami náboženstiev, ktoré znesväcujú meno Božie, zneužívajúc ho na odôvodnenie neslýchaného násilia,“ povedal František v príhovore na záver krížovej cesty.

Zamyslenia k štrnástim zastaveniam krížovej cesty na tému „Boh je milosrdenstvo“ pripravil arcibiskup z Perugie kardinál Gualtiero Bassetti. Medzi účastníkmi, ktorí na čele pobožnosti niesli kríž, bolo viacero duchovných i laikov, napríklad aj jeden Keňan, Číňanka, Stredoafričanka, viacero Juhoameričanov a dvaja Sýrčania.

Na Bielu sobotu večer pokračujú vo Vatikáne najdôležitejšie liturgické slávenia cirkevného roka tradičnou vigíliou vzkriesenia. Na Veľkonočnú nedeľu potom pápež po slávnostnej omši udelí napoludnie požehnanie „Urbi et orbi“ – Mestu a svetu.

Prieskum: Pápež František je obľúbenejší než akýkoľvek súčasný politický líder

Pápež František je momentálne populárnejší než akýkoľvek súčasný svetový líder. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na vzorke približne 1 000 respondentov zo 64 rôznych krajín uskutočnila spoločnosť WIN/GIA, informovala v piatok spravodajská stanica BBC.

Najlepšiu mienku o Františkovi majú podľa daného prieskumu rímskokatolíci a židia. Priaznivo ho vníma viac než polovica protestantov a tiež väčšina ateistov sveta. V prospech pápeža sa spomedzi opýtaných vyjadrilo 85 percent rímskokatolíkov a 65 percent príslušníkov židovského národa.

Spomedzi 64 krajín, v ktorých sa prieskum uskutočnil, sú hlavou katolíckej cirkvi najviac nadšení obyvatelia Portugalska (94 percent) a Filipín (93 percent). Najnižšie hodnotenie pápež zaznamenal v Tunisku, Turecku a Alžírsku, zatiaľ čo v Azerbajdžane väčšina ľudí uviedla, že o ňom vie iba málo.

František sa v porovnaní s globálnou obľúbenosťou politických lídrov umiestnil na popredných priečkach, zanechajúc za sebou amerického prezidenta Baracka Obamu, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, britského premiéra Davida Camerona či francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.