CNN zverejnila video s parížskymi atentátnikmi tancujúcimi v klube

ČTK | 28.03.2016 19:37
Americká stanica CNN zverejnila video, na ktorom sú vidieť dvaja z páchateľov vlaňajších teroristických atentátov v Paríži, ako tancujú v bruselskom nočnom klube. Brahim Abdeslam s cigaretou v ústach flirtuje s blonďavým dievčaťom a jeho mladší brat Salah sa zabáva v pozadí. Zábery vznikli vo februári 2015 a iba o deväť mesiacov neskôr sa Brahim odpálil v parížskej kaviarni.

Pri niekoľkých súbežných atentátoch vo francúzskej metropole zahynulo celkom 130 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Salah Abdeslam bol jediným členov teroristickej bunky, ktorý prežil. Po niekoľkých mesiacoch na úteku ho tento mesiac zatkla belgická polícia.

Video ktoré zverejnila CNN natočili dvaja bratia z bruselskej štvrti Molenbeek, ktorí boli v tú noc v klube tiež, a CNN poskytli pod podmienkou anonymity rozhovor. Brahim bol podľa nich ten vážnejší, zatiaľ čo Salah sa rád bavil. „Boli to fajn ľudia,“ povedal jeden z bratov, vystupujúci pod menom Rachid. Dalo by sa podľa neho povedať, že „žili život naplno“. Karim dodal, že videl Salaha „vtipkovať, fajčiť, piť a hrať karty“. Mal vraj rád ženy a jednu dobu mal priateľku.

Bratia Abdeslamoví sa po noci v klube začali meniť. „To bolo naposledy, čo som ich videl piť,“ uviedol Karim. Brahim začal byť viac zbožný, v piatok chodil do mešity, inak sa modlil doma. Nebolo však zjavné, že sa z bratov stávajú radikáli. „Museli sa meniť kúsok po kúsku“. Karim a Rachid tvrdia, že oni sami nie sú prívržencami islamského radikalizmu, hoci jeden z členov Karimovej rodiny sa pokúsil dostať kvôli IS do Sýrie. Mal len 15 rokov. „Stalo sa to tak rýchlo, že si to rodina takmer ani nevšimla,“ uviedol Karim.

Nezamestnaný Karim, ktorý bol osem mesiacov zatvorený, trávil popoludnia v kaviarni Les Beguines, kde sa v roku 2011 zblížil s novými majiteľmi, Abdeslamovými. S Rachidom fajčili marihuanu, hrali poker za peniaze, predávali mäkké drogy a sledovali futbal. Obľúbeným klubom bratov Abdeslamových bol Real Madrid. „Bolo to super miesto, cítil som sa tam ako doma,“ povedal Rachid.

Súčasťou tejto „rodiny“ boli aj traja muži zatknutí za to, že pomáhali Salahovi, keď bol na úteku. Medzi štamgastov patril podľa Rachida a Karima tiež Mohammed Abrini, ktorý údajne doviezol Salaha Abdeslama do Paríža a ktorého polícia stále hľadá.

Belgická polícia vraj Rachida ani Karima nikdy nevypočula, a to napriek tomu, že Karim bol s jedným z podozrivých – Salahovým vodičom pre spiatočnú cestu – v tú noc, keď ho Salah požiadal, aby ho odviezol z Paríža. Vodič Hamza Attou a jeho komplic Mohammed Amri vraj netušili, do čoho sa namočili. Pokiaľ ide o Salaha, nie sú si bratia tak istí. „Pochybujem, že by bol len v nesprávny okamih na zlom mieste,“ tvrdí Karim.

Spravodajkyni CNN ukázal na školskej fotografii vtedy desaťročného spolužiaka Chakiba Akrouha, ktorý v parížskej kaviarni strieľal a potom sa rovnako ako Brahim Abdeslam odpálil. „Posledné, čo som o ňom počul, bolo, že odišiel do Sýrie, oženil sa tam a narodilo sa mu dievčatko.“ Karim vraj nemôže pochopiť, prečo jeho priatelia spáchali tak ohavný čin, a tiež ako sa im to mohlo podariť. Museli podľa neho byť zdrogovaní. „Verte mi, nikto sa nerodí tak zlý,“ usudzuje Rachid.