Vojna v Sýrii stála podľa Asada vyše 200 miliárd dolárov

SITA | 30.03.2016 14:57
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Sýrsky prezident Bašar Asad.
Sýrska vojna stála vyše 200 miliárd dolárov. V rozhovore, ktorý zverejnila ruská agentúra RIA Novosti, to povedal sýrsky prezident Bašár Asad. V Sýrii sa bojuje od roku 2011 a Asad povedal, že ruská armáda bude musieť v krajine zostať, aj keď bude situácia stabilnejšia.

Asad tiež vyhlásil, že mnohé krajiny by boli radšej, keby sýrska armáda v bojoch prehrávala, pretože by to podľa nich prinútilo Damask k ústupkom. Asad však považuje za väčší prínos prípadnému mieru práve fakt, že armáda postupuje.

Domnieva sa, že úspechy, ktoré armáda dosahuje s podporou Ruska, urýchlia politické riešenie v Sýrii. „Existujú krajiny, ktoré obviňujú nás a Rusko, že bránime mierovému procesu. Snažia sa ruskú intervenciu zameranú proti terorizmu prezentovať ako intervenciu na podporu prezidenta alebo sýrskej vlády, teda ako prekážku politickému procesu," povedal Asad. Ku krajinám, ktoré podľa neho „počítajú s porážkou Sýrie na bojisku, aby potom mohli diktovať vlastné podmienky pri rozhovoroch", zaradil Saudskú Arábiu, Turecko, Francúzsko a Britániu. „Vojenské akcie a úspechy politickému riešeniu nebudú brániť, ale naopak ho urýchlia," povedal prezident.

Boj proti terorizmu bude podľa neho trvať dlho a prítomnosť ruských vojakov v Sýrii bude potrebná, aj keď situácia bude stabilnejšia. Zaistí to podľa prezidenta „rovnováhu síl".

Rusko vyslalo svojich vojakov do Sýrie vlani v septembri. Tento rok v marci časť kontingentu stiahlo, ale s tým, že ak to bude potrebné, ruské sily sa do Sýrie vrátia.

Mierové rozhovory pod patronátom OSN sa začali v januári v Ženeve. Po málo úspešnom prvom kole, sa v marci konalo druhé a tretie má nasledovať v apríli. Rokuje sa o dočasnej vláde, ktorá Sýriu privedie k novej ústave a voľbám.

„Cieľom je nevynechať jedinú príležitosť k dohode. Keď si prejdete politiku Sýrie pred piatimi rokmi, uvidíte, že sme reagovali na všetky návrhy bez výnimky, nech prichádzali odkiaľkoľvek, aj keď neboli priateľské. Odišli sme do Ženevy a neprestávame prejavovať ochotu dohodnúť sa," povedal Asad.

Rozhovor s ním viedol generálny riaditeľ prokremeľskej agentúry Rossija Segodňa (RIA Novosti) Dmitrij Kiseljov. Ruskej televízii potom povedal, že je Asad „v úžasnej forme". „Je povzbudený víťazstvom svojej armády a dobytím Palmýry. Hovorí ironicky o západných politikoch, pretože vraj vyzerajú, že si prehltli jazyk a túto udalosť si nevšimli," povedal Kiseljov. Asad je podľa neho pripravený na politické prechodné obdobie a stavia sa k tomu „zodpovedne a tvorivo".

Asad v rozhovore vyhlásil, že zostaviť prechodnú vládu nebude ťažké. Mali by v nej byť „zastúpené tri zložky – opozícia, nezávislí a sily lojálne Damasku". „Zatiaľ sa nedá povedať, že sa niečo v ženevských rozhovoroch podarilo dosiahnuť, ale začali sme od základu, formulovali sme zásady podľa ktorých sa bude konať," povedal prezident. Práve budúca Asadova rola v prechodnej vláde je veľkým sporom pri rokovaniach medzi opozíciou a vládou v Ženeve. Kým vládna delegácia odmieta o Asadovom odstúpení vôbec uvažovať, opozícia ho už v prechodnej vláde nechce.