Oteplí sa až v máji

Milan Kráľ, Pravda | 23.04.2016 07:00
počasie, teplo Foto: ,
V piatok bolo ešte slnečno, to sa však cez víkend má zmeniť.
Tričká a košele s krátkymi rukávmi budeme musieť opäť odložiť do skrine a vytiahnuť teplejšie oblečenie. Prichádzajú chladné dni spojené s dažďom. Také počasie vydrží až do konca apríla.

Počasie sa zmení cez víkend. Počnúc sobotou a pokračujúc nasledujúcim týždňom bude mať celkom iný charakter, aký malo počas tohto pracovného týždňa. Bude veterno, pribudnú oblaky a malo by aj pršať. Navyše sa ochladí. Na to, že je už koniec apríla, teplota vzduchu nebude taká príjemná, aká bola v prvej polovici mesiaca. V stredných horských polohách sa očakáva sneženie. Budúci týždeň teda nebude veľmi prívetivý, ale na druhej strane avizovaný dážď prináša šancu pre regióny, ktoré trpia nedostatkom vlahy.

„Celkový charakter počasia dáva na to predpoklady, aj keď ťažko presne určiť, kam zrážky spadnú. Myslím si, že do konca apríla zásadné oteplenie nenastane. Ku koncu týždňa síce už nebude tak chladno ako na jeho začiatku, ale určite to nebude výrazné oteplenie, ktoré by sa dalo porovnať s počasím predchádzajúceho víkendu. Na to si budeme musieť počkať do mája,“ hovorí Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Aby sme neboli príliš rozladení, klimatológ pripomína príklad z apríla 1985, keď malo počasie podobný charakter ako v tomto roku. Vtedy v Poprade na konci apríla opakovane napadal sneh, päť až šesť centimetrov. Nehovoriac už o Oravskej Lesnej, kde 30. apríla 1985 napadalo až 38 centimetrov nového snehu. Snežilo aj v nižších polohách, tenká vrstva snehu sa vytvorila napríklad aj v Košiciach. Teraz niečo podobné nehrozí.

V piatok 22. apríla sme si pripomínali Deň Zeme, ktorý je zameraný na ochranu životného prostredia a celej našej planéty. Príroda sa na svoj sviatok chystala dosť mrazivo, deň predtým prekvapila silnými prízemnými mrazmi. Výrazné boli v nížinných oblastiach západného Slovenska, napríklad v Hurbanove bol silnejší prízemný mráz ako na Orave. V Hurbanove namerali vo štvrtok ráno mínus 6,1 stupňa, v Oravskej Lesnej mínus 5,1 stupňa.

„Vo výške dva metre nad zemským povrchom už nemrzlo všade, a keď tam aj bola teplota pod nulou, mráz nebol taký silný ako pri zemi. Takže tento mráz by nemal poškodiť ovocné stromy. Takisto by mali byť ušetrené vinohrady, pretože studený vzduch, ktorý sa tam vytváral, stekal do nižších polôh,“ predpokladá klimatológ.

Na Podunajskej nížine bol silný prízemný mráz aj preto, lebo tu je už od marca nedostatok zrážok a v suchom prostredí sa prízemná vrstva vzduchu od zemského povrchu dobre ochladzuje. Údaje hovoria, že od 2. marca do 22. apríla v Hurbanove a Žihárci spadlo iba 13 milimetrov zrážok, v Nitre 17 milimetrov, v Dudinciach 21 milimetrov. Ide o nízke hodnoty a hlavne poľnohospodári s nádejou čakajú, že čoskoro zaprší.

„Búrky by teraz nemali byť dominantné, pretože tu bude studená vzduchová hmota. Možno v sobotu, keď sa bude charakter počasia meniť, tak sa nejaké objavia. Potom bude síce nestabilné počasie, ale má byť tak chladno, že asi nebude veľký priestor na búrky,“ dodal Pavol Faško.

Ako bude

Sobota - Polojasno až oblačno. Miestami, najmä na západe, slabý dážď. Denná teplota 14 až 18, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 12 stupňov.
Nedeľa - Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď, postupne od 1 000 m snehové prehánky. Denná teplota 10 až 15 stupňov.
Pondelok - Premenlivá veľká oblačnosť. Miestami prehánky, od 800 m snehové. Denná teplota 8 až 13 stupňov.
Utorok - Od západu prevažne veľká oblačnosť, ojedinele slabé prehánky. Aj v nížinách sa vyskytne prízemný mráz. Denná teplota 11 až 16 stupňov. ** Streda -** Prevažne veľká oblačnosť, miestami prehánky, vo vyšších polohách snehové. Denná teplota 8 až 14, na juhovýchode okolo 16 stupňov.
Štvrtok - Prevažne oblačno, miestami prehánky, vo vysokých polohách snehové. Denná teplota 10 až 16 stupňov. Zdroj: SHMÚ

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ