Fedor kritizoval spochybňovanie Lajčákovej kandidatúry opozíciou

SITA | 28.05.2016 08:56
Členovi Zahraničného výboru NR SR Martinovi Fedorovi (Sieť) sa nepáčia výroky viacerých opozičných politikov, ktorý nomináciu Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN spochybnili.

„Počúvam, že by si vedeli predstaviť aj lepšieho kandidáta, alebo že pán minister by mal kvôli kandidatúre dokonca odstúpiť. Takéto vyjadrenie už nie sú ani len prejavom opozičnej politiky a práce pre Slovensko, ale snahou zaujať akýmkoľvek spôsobom za každú cenu. Slovensko v časoch, kedy bude predsedať EÚ, kedy náš diplomat môže šéfovať OSN v nepokojnom svete, potrebuje ťahať spoločne najmä v zahraničnej politike,“ povedal Martin Fedor.

Podľa poslankyne NR SR za hnutie Sme rodina Adriany Pčolinskej Lajčák mal pri ohlásení kandidatúry na post generálneho tajomníka podať demisiu. Pčolinská ako občan Slovenskej republiky vyjadrila potešenie nad nomináciou ministra Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN. „Ale zároveň by som očakávala, že po ohlásení tejto nominácie podá demisiu. Pretože sa pýtam, koho záujmy bude počas svojej volebnej kampane zastupovať? Slovenské alebo svoje vlastné vyplývajúce z jeho kandidatúry? Nedá sa totiž naraz pri rokovaní žiadať o podporu za zvolenie a súčasne tvrdo obhajovať slovenské národné záujmy,“ vyhlásila Pčolinská.

Už samotná kandidatúra ministra zahraničných vecí je podľa Fedora veľkým úspechom Slovenska. „Je to úspech Slovenska, našej diplomacie aj ministra osobne. Hovorí sa, že jeho šance nie sú beznádejné. Aj keby sa šéfom OSN nakoniec nestal, tak len samotná skutočnosť, že sa o ňom rozpráva ako o kandidátovi s reálnymi šancami na zvolenie, je veľký krok k zviditeľneniu Slovenska,“ povedal Fedor.

Organizácia spojených národov nie je podľa Fedora bezvýznamná inštitúcia, združuje všetky krajiny sveta a už to, že slovenský minister zahraničných vecí sa dostal medzi kandidátov, o ktorých sa hovorí, že majú reálnu šancu na úspech, potvrdzuje kvalitné pôsobenie našej diplomacie. „Nie je to hra na koalíciu a opozíciu, moju podporu by Lajčákova kandidatúra mala bez ohľadu na to, či som momentálne v opozícii, alebo vo vládnej koalícii", povedal Fedor.

Slovenská vláda v stredu jednomyseľne podporila kandidatúru Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN). Ide o historickú vec, Slovensko ešte nikdy nenominovalo kandidáta do takejto medzinárodnej pozície, vyhlásil na brífingu po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Dodal, že hneď po zasadnutí vlády zaslal nominačný list do New Yorku, kde by kandidatúru mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN. Slovenský minister zahraničných vecí by sa tak mal stať 11 oficiálnym kandidátom uchádzajúcim sa o tento post.