Predsedníctvo v EÚ otvorí aj protest učiteľov

bd, Pravda | 06.06.2016 13:00
Prevzatie predsedníctva Slovenska v EÚ sa začne nielen návštevou celej Európskej komisie v Bratislave, ale aj protestom učiteľov. Pedagógovia združení v Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá ešte pred voľbami žiadala zvýšenie platov učiteľov, chcú svoje nesplnené požiadavky pripomenúť demonštráciou práve 1.júla.

Na tento termín vychádza totiž sto dní od nástupu novej vlády. Sľúbený rast platov učiteľov a odborných zamestnancov o šesť percent považuje iniciatíva za nedostatočný.

„Zatiaľ nie je známy žiadny reálny krok, ktorý by deklaroval skutočný záujem vlády o splnenie našich požiadaviek. Preto sme sa na stý deň vlády, 1.júl 2016, ktorý je súčasne začiatkom slovenského predsedníctva v Rade EÚ, rozhodli zorganizovať v Bratislave demonštráciu a ďalšie protestné aktivity. Verejnosť a všetky naše a zahraničné médiá budeme intenzívne informovať o tom, že predsedajúca krajina ignoruje odporúčania Európskej komisie a OECD na zatraktívnenie učiteľského povolania a prelivu financií do školstva,“ uvádza sa vo vyhlásení Iniciatívy slovenských učiteľov po jej sobotňajšom rokovaní v Košiciach.

V deň prevzatia predsedníctva v EÚ učitelia chystajú pochod Bratislavou, pripravené budú mať aj transparenty v angličtine. Ak vláda do septembra nesplní ich požiadavky, na začiatku školského roka budú organizovať aj nátlakové akcie – začať chcú s postupným prerušovaním práce a pokračovať v stupňovanom štrajku.

Učitelia žiadali v tomto roku zvýšenie platov o 140 eur a ďalších 400 miliónov eur na dofinancovanie vybavenia škôl. Ministra financií a premiéra žiadajú o úpravu štátneho rozpočtu.

„Do septembra je ešte stále dosť času na úpravu štátneho rozpočtu s navýšením financií pre rezort školstva. Minister financií a premiér sú plne zodpovední za plynulý začiatok školského roka 2016/2017,“ upozorňujú učitelia.

Šéf najväčších školských odborov Pavel Ondek na pripravovanú akciu menšieho združenia učiteľov včera oficiálne nereagoval. Rezort školstva vo svojom stanovisku upozornil, že platy učiteľov a odborných zamestnancov sa od januára zvyšovali o štyri percentá, od septembra sa zvýšia o šesť percent. Vláda sa zároveň zaviazala k ďalšiemu zvyšovaniu platov v nasledujúcich rokoch.

Ministerstvo pripúšťa, že ani toto zvýšenie platov nezabezpečí priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ, preto bude potrebné investície do školstva zvyšovať. „Na druhej strane však chápe, že vláda musí pri rozhodovaní rešpektovať ekonomickú realitu a zohľadňovať možnosti štátneho rozpočtu,“ uviedol rezort školstva.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ