Extrémistov sa Bratislava nezľakne

vm, kov, Pravda | 25.06.2016 08:00
extrémisti Foto: ,
Pochod extrémistov vlani v Bratislave skončil výtržnosťami. Ako ukazuje snímka, musela zasahovať polícia.
Dva pochody, jedny preteky a k tomu korunovačné slávnosti. Všetko sa to uskutoční v jeden deň, sobotu, v uliciach bratislavského centra, ktoré popoludní zaplnia tisícky ľudí.

Z týchto akcií je rizikový pochod extrémistov. Ten minuloročný sa skončil výtržnosťami, radikáli napadli rodinu s deťmi aj divákov medzinárodných cyklistických pretekov. Nesúhlas s ideami, aké táto skupina ľudí predstavuje, vyjadrí v sobotu aj protifašistické zhromaždenie. Podľa Laca Oravca z Nadácie Milana Šimečku je ťažké zhromaždeniam radikálov zabrániť. „Ťažko paušálne zakazovať podujatia, hlavne ak neporušia nejaké predpisy. Zároveň by iba gradovala vlna rastúceho extrémizmu," vysvetlil Oravec. Najvhodnejším spôsobom je protipochod, vďaka ktorému ľudia vyjadria solidaritu s menšinami. „Nemôžeme sa nechať prevalcovať tými, ktorí šíria veľmi populistické, stereotypné a navyše protidemokratické a často protizákonné vyhlásenia," dodal. Zdôraznil, že ich pochody sú nebezpečné pre vnútornú súdržnosť Slovenska.

Pravicoví extrémisti chcú tento rok nadviazať na minuloročný protest proti islamizácii Európy, ktorý sa skončil napadnutím arabskej rodiny i prekazením prestížnych pretekov City Downhill. Stretávajú sa pred hlavnou železničnou stanicou a budú smerovať na Námestie slobody. Podľa sociálnych sietí sa tam chystá okolo 1 500 ľudí, prísť majú aj futbaloví ultras zo Žiliny a z Trnavy.

Antifašistické zhromaždenie, ktorého trasa sa začína na Námestí SNP, má ukázať, že verejnosť odmieta extrémistickú rétoriku, porušovanie ľudských práv a oslavovanie fašizmu, ku ktorému sa radikáli hlásia. Jeho iniciátori upozorňujú, že demonštrácia radikálov „akože“ za ochranu Európy je nebezpečná. Jej účastníkmi sú predovšetkým predstavitelia neonacistickej scény a ich hlavným cieľom je rozpútavanie nenávistnej nálady v spoločnosti. „Pred rokom dokázali, že ich jedinými argumentmi sú päste a hádzanie kameňov do arabskej rodiny,“ píše sa vo výzve s názvom Stop fašizmu, pod ktorú sa podpísalo takmer 2 500 jednotlivcov a 124 osobností spoločenského, kultúrneho a politického života. Organizátori antifašistickej akcie, na ktorej sa zúčastní aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, deň pred pochodom upravili trasu z bezpečnostných dôvodov. Účasť prisľúbilo na sociálnej sieti vyše 1 300 ľudí.

Polícia tvrdí, že bude obe zhromaždenia a ich trasy monitorovať. „Jednou z úloh polície je ochrana verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov. Plnenie tohto poslania bude naším hlavným cieľom," reagovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová na otázku, aké bezpečnostné opatrenia budú v meste. Viac prezradiť nechcela, vraj z taktického hľadiska. Dodala, že do terénu vyčlenili potrebný počet policajtov.

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného základnou úlohou polície bude držať rizikové tábory od seba. „Je to predovšetkým na veliteľovi zásahu, čo tam bude prítomný. Následne musí vyhodnocovať situáciu podľa okolností, ktoré nastanú," vysvetlil.

Približne v tom istom čase bude prebiehať sprievod Korunovačných slávností, ktoré patria medzi najväčšie podujatia na Slovensku. Pochodu radikálov sa jeho organizátori nezľakli. Podľa jedného z nich Miroslava Vetríka je dôležité neustupovať negatívam, ktoré môžu ohroziť slávnosti. „Chceme prezentovať pozitívnu históriu a pozitívnu energiu Bratislavy," zdôraznil Vetrík.

Trať pretekov City Downhill world Tour 2016 by sa tiež nemala pretínať s extrémistickým pochodom. Organizátorka pretekov Jana Vasová potvrdila, že kvôli protestom posilnili bezpečnostné zložky v spolupráci s políciou. „Veríme, že minulý rok to bola iba zhoda okolností. Tento rok máme dostatok informácií a snažíme sa zabezpečiť aj proti takýmto okolnostiam," dodala.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ