Ochladenie bolo iba výstrelkom

Milan Kráľ, Pravda | 13.08.2016 07:00
pocasie, Bratislava, piknik, príroda Foto: ,
Prázdninový piatok využili niektorí Bratislavčania na výlet do prírody v okolí hlavného mesta.
Ochladenie s prízemnými mrazmi bolo iba krátkodobým žartíkom počasia. Teraz by už malo byť teplejšie a ak sa na pár dni ochladí, nebude to také výrazné. Viac nás budú zrejme trápiť komáre, ktoré majú po nedávnych dažďoch dobré podmienky na rozmnožovanie.

Tento dotieravý štípajúci hmyz začína byť aktívny najmä večer. Cez deň sú komáre zalezené v úkrytoch.

„Počasie komárom nahráva, ich väčší výskyt jednoznačne súvisí s predchádzajúcimi zrážkami. Niekde ich je viac, niekde menej. Nahromadenie vody v priehlbinách vytvára pre komáre priaznivé prostredie, kde sa potom môžu liahnuť," vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Veľmi chladné ráno, aké sme prežívali v piatok, už na Slovensku 12. augusta dávno nebolo. Niekde dokonca aj mrzlo. V Telgárte klesla teplota vo výške päť centimetrov nad zemským povrchom na mínus 1,4 stupňa, na Štrbskom Plese mínus 2,2 stupňa, v Oravskej Lesnej mínus 0,7 stupňa. V Kuchyni na Záhorí a Hurbanove síce nemrzlo, ale zaznamenali tu rekordne nízku teplotu 1,9 stupňa. V Kuchyni takto chladno nebolo 12. augusta od roku 1961, v Hurbanove od roku 1951.

Krátkodobý pokles teplôt spôsobila jasná obloha v noci. Slovensko sa podľa klimatológa dostalo do priestoru, kde sa urobilo akési okno v oblačnosti. Na Česko sa nasunula oblačnosť, takže tam neboli podmienky pre prízemné mrazy. Ak nad územím nie je v noci oblačnosť, to je, akoby ste spali vonku a neprikryli by ste sa. Oblačnosť je ochrannou vrstvou, ktorá bráni naakumulovanému teplu, aby unikalo do atmosféry. A tá v noci na piatok chýbala.

Ako bude

  • Sobota – prevažne polooblačno, ojedinele slabý dážď. Denná teplota 20 až 25 stupňov.
  • Nedeľa – malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Denná teplota 25 až 29 stupňov.
  • Pondelok – polooblačno až oblačno, miestami prehánky. Denná teplota 23 až 28 stupňov.
  • Utorok – malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Denná teplota 21 až 26 stupňov.
  • Streda – polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Denná teplota 19 až 25 stupňov.
  • Štvrtok – malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele prehánky. Denná teplota 20 až 26 stupňov

    Zdroj: SHMÚ

Cez víkend sa bude otepľovať, ale nedajú sa očakávať veľké horúčavy. Teploty nasledujúcich dní nám pripomenú, že sa už pomaly blíži jeseň a už nebude také jednoduché dosiahnuť tridsiatky. Sem-tam sa môžu vyskytnúť prehánky alebo búrky, ale nebudú časté ani výrazné ako na konci júla a začiatku augusta.

„S teplotami okolo 33 stupňov, aké tu boli v prvom augustovom týždni, sa v najbližšom období už počítať nedá. Myslím si, že v tých najteplejších oblastiach budú na úrovni 29 možno aj 30 stupňov. V severnejších častiach Slovenska to bude okolo hranice letného dňa, to znamená 24 – 25 stupňov," predpokladá Faško.

Pri poklesoch teploty bude veľa záležať na tom, či bude svietiť slnko. S blížiacou sa jeseňou hrá slnečný svit čoraz väčšiu úlohu. V období vrcholiaceho leta nebolo dôležité, či slnko svietilo, alebo nesvietilo, teplo bolo stále. Teraz, ak nevykukne slnko, môže byť teplota v chladnejších regiónoch okolo 20 stupňov. Pri slnečnom svite by to malo byť asi o štyri stupne viac.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ