Učitelia chystajú štrajk od 13. septembra

ČTK | 05.09.2016 14:44
V tieni pripravovaného štrajku učiteľov sa začal nový školský rok. Nespokojní pedagógovia oznámili protestnú akciu, aby prinútili vládu k výraznejšiemu zvýšeniu platov a k vynakladaniu viac peňazí na vzdelávanie.

Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá zastupuje časť pedagógov na Slovensku, usporiadala štrajk už pred marcovými parlamentnými voľbami. Do protestu sa ale zapojila len malá časť škôl a predchádzajúca vláda súčasného premiéra Roberta Fica odmietla požiadavky učiteľov splniť.

Teraz plánujú učitelia od 13. septembra štrajkovať v úvodnej fáze jednu vyučovaciu hodinu, v ďalších týždňoch chcú protest postupne predlžovať.

„Dôvodom obnovenia štrajku je nesplnenie požiadaviek štrajkujúcich pedagogických a odborných zamestnancov regionálneho školstva na zabezpečenie primeraného financovania školstva,“ uviedla ISU. Ministerstvo školstva v reakcii pripomenulo, že platy učiteľov stúpli na začiatku tohto roka o štyri percentá a o ďalších šesť percent od septembra. „V prvom rade chcem povedať, že vláda svoje sľuby plní. Som rád, že od septembra sa platy zvyšujú. Samozrejme, je to prvý krok,“ povedal v diskusnej relácii verejnoprávneho Slovenského rozhlasu minister školstva Peter Plavčan.

Súčasný koaličný kabinet premiéra Fica sľúbil pri svojom nástupe do úradu po tohtoročných voľbách vynakladať na školstvo viac peňazí a okrem tohtoročného prilepšenia učiteľom každoročné zvyšovanie ich platov od roku 2018 za predpokladu presadenia reforiem. Plavčan povedal, že rokuje s ministrom financií, aby mzdy pedagógov stúpli aj v budúcom roku.

Zvýšiť výdavky na vzdelávanie a zlepšiť odmeňovanie pedagógov predtým odporučila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Upozornila tiež, že počet škôl a stavy učiteľov klesli oveľa pomalšie ako počty žiakov.

Najmä platy začínajúcich pedagógov sú podľa odborov i ministerstva školstva nízke a výraznejšie zaostávajú za priemernou mzdou v krajine, ktorá je 867 eur.