Licenciu opitého pilota drží v rukách Dopravný úrad

Katarína Kováčová, Pravda | 10.01.2017 14:30
Aféru slovenského pilota nízkonákladovej leteckej spoločnosti Sunwing, ktorý chcel s 99 ľuďmi na palube odletieť opitý, si všimol aj kanadský minister dopravy.

Na jar plánuje zorganizovať workshop na zvýšenie bezpečnosti letectva. Slovenský Dopravný úrad, ktorý bude rozhodovať o tom, či pilotovi vezme licenciu, čaká na závery vyšetrovania Kanaďanov.

37-ročného pilota Miroslava G., ktorý je v Kanade na pracovné víza, obvinili z prevzatia zodpovednosti nad lietadlom v nespôsobilom stave. Vyšetrovaný je na slobode, polícii v Calgary musel odovzdať svoj pas, aby nemohol opustiť územie Kanady. Do ukončenia vyšetrovania má zákaz lietať. Pražská spoločnosť Travel Service, pre ktorú Miroslav pracoval, ho pre incident prepustila.

Minulý štvrtok sa mal postaviť pred súd. Podľa kanadských médií na pojednávanie neprišiel, poslal za seba právnu zástupkyňu. Pojednávanie odročili na 25. januára.

Na incident reagoval aj kanadský minister dopravy Marc Garneau. Všetkým komerčným leteckým dopravcom napísal list, ktorý začal a zdôvodnil tým, že je „veľmi znepokojený“ udalosťou v Calgary. Ministerstvo podľa neho plánuje na začiatku jari zorganizovať workshop, na ktorom sa spoja letecké spoločnosti, zväzy aj lekárski odborníci, „aby zvážili ďalšie kroky potrebné na zvýšenie bezpečnosti letectva“. Hovorkyňa Sunwingu Jacqueline Grossman pre CBC News uviedla, že zástupcovia ich firmy sa na workshope zúčastnia.

Slovenský Dopravný úrad čaká, ako sa skončí vyšetrovanie v Kanade. „Nakoľko je uvedená osoba držiteľom preukazu odbornej spôsobilosti vydaného Dopravným úradom, ak budú príslušným orgánom Kanady, ktorý vedie vyšetrovanie, zaslané a potvrdené oficiálne informácie a závery šetrenia, Dopravný úrad začne konanie vo veci obmedzenia, pozastavenia alebo zrušenia preukazu spôsobilosti, kvalifikácií a osvedčení,“ spresnila asistentka predsedu Dopravného úradu Eva Oravcová.

Slovák nastúpil na Silvestra, v sobotu, 31. decembra 2016, do služby pod vplyvom alkoholu. Všimol si to jeden z členov posádky, ktorý zavolal políciu. Tá muža vyviedla z kokpitu po tom, čo ho spolupilot našiel opitého a preveseného cez kapitánske sedadlo. Stroj, ktorý mal Miroslav pilotovať, mal na palube 99 cestujúcich a mal smerovať z Calgary do mexického Cancúnu.

Podľa neoficiálnych informácií mal v krvi 2,4 promile alkoholu.

V Kanade je protizákonné, aby palubný personál nastúpil do práce do ôsmich hodín po konzumácii alkoholu. Niektoré letecké spoločnosti majú tieto opatrenia ešte prísnejšie. Patrí medzi ne i Sunwing, kde platí nulová tolerancia až do 12 hodín pred nástupom do služby.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ