Lupiča, ktorý vyskočil z okna, obvinili z ďalších prepadov

kov, Pravda | 11.01.2017 09:00
Sériový lupič je obvinený už z piatich prepadov starších žien v Bratislave. Navyše ukázal na kritické body policajného remesla, keď strážcom zákona počas výsluchu vyskočil z okna na 2. poschodí policajnej budovy.

Bratislavčana Bohuslava D. (40), ktorého pôvodne vypočúvali pre tri lúpežné prepady, obvinili z ďalších dvoch lúpeží. Skokom z okna si pritom spôsobil viacnásobné zlomeniny a pomliaždeniny, ako potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. Po dvoch dňoch v nemocnici v Bratislave pacienta preložili do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, kde je podľa našich informácií ešte stále hospitalizovaný.

Muža pôvodne obvinili z troch prepadov starších ľudí – deň pred koncom minulého roka lúpil v podchode na križovatke ulíc Prievozská-Bajkalská, 2. januára na Ulici Andreja Mráza a o deň neskôr na Einsteinovej ulici v Petržalke, načo ho zadržali.

K týmto trestným skutkom mu pribudlo obvinenie z októbrovej lúpeže v blízkosti vstupu do jedného z bytových domov na Poludníkovej ulici. Jeho obeťou sa vtedy stala 72-ročná žena. Scenár bol aj v tomto prípade podobný. Dôchodkyňa po mužovom fyzickom útoku spadla na chodník. Lupič sa v zápase s obeťou zmocnil kabelky, v ktorej mala peniaze, osobné veci, doklady a mobily. Spôsobil jej škodu približne 250 eur, zranenia našťastie neutrpela.

Ešte 30. decembra mal olúpiť na Martinčekovej ulici 70-ročnú ženu. Opäť medzi vchodmi do domov ju zozadu sotil a keď spadla na zem, z rúk jej vytrhol kabelku. Dôchodkyni spôsobil ľahké zranenia. O prípadoch informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Bohuslava D. vypočúvali 2. januára na policajnom oddelení na Osvetovej ulici v Ružinove. Tam sa pokúsil vyskočiť z okna na druhom poschodí. Policajt ho zachytil ho za nohy, no pádu už nezabránil. Okolnosti tohto incidentu preveruje inšpekcia.

Nemocnica v Trenčíne nás pri žiadosti o informácie o obvinenom odkázala na Zbor väzenskej a justičnej stráže. Ako však uviedol riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Adrián Baláž, zbor je oprávnený poskytovať informácie o väznených len zákonom stanoveným orgánom a inštitúciám v rozsahu nevyhnutnom na plnenie ich úloh, resp. ak dá na ich poskytnutie súhlas dotknutá osoba. Obvinený Bohuslav D. bol v minulosti viackrát trestaný, naposledy za drogovú trestnú činnosť. Sudca rozhodol, že bude stíhaný vo väzbe.

„Za uvedené konanie hrozí menovanému trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov. Ďalšia trestnoprávna zodpovednosť menovaného je v súčasnej dobe predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uzavrel policajný hovorca Szeiff.

Denník Pravda sa tiež zaujímal, či polícia neplánuje zamrežovať okná v priestoroch, kde sa pohybujú vypočúvaní. Kancelária prezidenta Policajného zboru uviedla, že na bezpečnosť zadržaných slúži predovšetkým cela policajného zaistenia, prípadne na policajnom útvare takzvaný vyhradený priestor, ktorý je tiež určený na bezpečnosť policajtov a ďalších osôb na oddelení.

„Ministerstvo pripravuje rozsiahly program obnovy policajných budov, ktoré slúžia na výkon základných policajných útvarov. Bude sa týkať predovšetkým zariadení a budov, ktoré sú súčasťou prvého kontaktu polície s občanom,“ uviedla v stanovisku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ