Ľudský hendikep premenili na prednosť

Ivana Štefúnová, Pravda | 11.01.2017 11:00
Katastrofy ľudského tela, výstava Foto: ,
Súčasťou výstavy je aj fi gurína siamských dvojčiat Giacoma a Giovanniho Battistu Tocciovcov.
Francúzka Clémentine Delait aj vďaka svojim fúzom dokázala rozbehnúť biznis. Stavila sa so svojím manželom, že si vypestuje poriadnu bradu, čo prilákalo množstvo zvedavcov do ich rodinnej kaviarne. Nemec Aimes Aldini sa zas narodil so zdeformovaným krčným stavcom.

To mu umožňovalo otočiť hlavu až o 180 stupňov, využil to v cirkusoch ako „soví muž“. Američan Perry zužitkoval svoje abnormálne veľké očné gule. Najväčší úspech mali jeho vystúpenia, počas ktorých vyvaľoval oči na šokovaných divákov. Práve pre ne ho prezývali „muž vážka“.

Ich voskové figuríny sú súčasťou jedinej zachovanej kolekcie takmer tridsiatky exponátov ľudských zvláštností, ktorú vystavujú v bratislavskom Stredisku kultúry – Nové Mesto. Sú tam tiež sochy ľudí s dvomi hlavami, dvomi tvárami, štyrmi očami, niekoľko siamských dvojčiat alebo socha muža zarasteného srsťou pripomínajúceho psa či vlka. Všetci dokázali svoj nedostatok predať.

Vosková hlava Fiodora Jeftičeva, známeho ako... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Katastrofy ľudského tela, výstava Vosková hlava Fiodora Jeftičeva, známeho ako vlčí alebo psí muž.

„Máme tu figuríny ľudí z rôznych období a krajín, pričom jedinou žijúcou osobou, ktorej figurínu vystavujeme, je Američan Buster Simcus, ktorý sa dostal do Guinessovej knihy rekordov ako najtučnejší muž na svete. V roku 1995 totiž vážil 610 kg,“ upresňuje Mária Priečinská, riaditeľka strediska. Naposledy bola takáto výstava v Bratislave pred asi 13 rokmi.

Sochy sú nielen z vosku, ale aj z ľahkého dreva a laminátu, aby sa dali ľahšie prenášať a rozoberať. Podľa dobových fotografií či obrazov ich vyrobili umelci v ruskom petrohradskom antropologickom múzeu. Dnes ich spravuje Rus žijúci v Prahe, ktorý si však neželal byť menovaný.

Výstava Katastrofy ľudského tela.
Súčasťou výstavy je aj fi gurína siamských...
+3Výstava Katastrofy ľudského tela.

„Ak by boli celovoskové, vážili by 150 až 200 kg. Ich oči, zuby, vlasy, obočie – ide o lekárske implantáty – preto vyzerajú ako živé a sú vpichované špeciálnou technikou,“ opisuje prevádzkovateľ výstavy Alfréd Šmíd . Aj zásluhou toho pôsobia živým dojmom. Výroba jednej hlavy trvá desiatky hodín, jednu figurínu nerobí jeden človek, podieľajú sa na nej viacerí. „Je to troška alchýmia,“ dodal Šmíd.

O jednotlivých osudoch ľudí sa záujemca dozvie z krátkeho komentovaného videa, ktoré beží počas celej prehliadky. V rámci neho uvidí aj dobové fotografie, podľa ktorých sa vytvárali jednotlivé figuríny.

Najtučnejší muž na svete v roku 1995 vážil 610 kg. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Katastrofy ľudského tela, výstava, Najtučnejší muž na svete v roku 1995 vážil 610 kg.

Šmíd uznáva, že niekto to môže vnímať ako kontroverznú výstavu. „Treba však zdôrazniť, že nemáme ani jednu figurínu človeka, ktorý by sa vo svojej dobe verejne neprezentoval svojou anomáliou, živil sa tým, pracoval v cirkusoch či vo varieté. Navyše, ide o ľudí najmä z minulosti,“ podčiarkol. „Títo ľudia sa vedeli vo svojej dobe vysporiadať s nedostatkom a vedeli ho premeniť na prednosť,“ poznamenala Priečinská.

Dokopy 24 sôch si môžu návštevníci pozrieť do 29. januára v Stredisku kultúry, Bratislava – Nové Mesto. Sú súčasťou výstavy Zvláštni ľudia s podtitulom Katastrofy ľudského tela, ktorá sa z Bratislavy presunie do Rakúska a Maďarska.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ