Smer sa chce viac presadzovať popri SNS a Moste-Híd

su, Pravda | 11.01.2017 12:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
Zmiešanú ľavopravú vládnu koalíciu čaká tento rok viac ľavicovosti. Aspoň to sľubuje verejnosti premiér a šéf Smeru Robert Fico s tým, že opatrenia budú prijímať s rešpektom k dvom pravicovým partnerom SNS a Most-Híd.

Fico v utorok opätovne odmietol diskusie o predčasných voľbách, vládne zoskupenie charakterizoval ako "mimoriadne stabilné“. „Aj verejnosť akceptuje, že profesionalita a odbornosť k tejto vláde patrí. Rovnako som presvedčený, že je to najlepšia odpoveď pre všetkých tých, ktorí pochybujú a vymýšľajú všelijaké nezmyselné príbehy o predčasných voľbách, ale predovšetkým je to najlepšia hrádza proti extrémizmu a diletantom, ktorí dnes na slovenskej politickej scéne nechýbajú,“ povedal premiér.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár sa ešte v pondelok v rozhovore pre Pravdu v súvislosti so vzťahmi v koalícii vyjadril podobne. „Vládna koalícia funguje bez vážnejších sporov, dúfam, že vydrží celé štyri roky.“ Aj šéf SNS Andrej Danko v posledných vyjadreniach označil vzťahy v zmiešanej koalícii za „korektné a silné“.

Čo sa týka ohlasovaných ľavicových krokov, očakáva sa, že SNS ani Most-Híd ich nebudú blokovať, ak budú v súlade s programovým vyhlásením vlády. Nové opatrenia v utorok Fico oznamoval so všetkými ministrami za Smer. „Keďže sme zvládli v roku 2016 výzvu stability aj výzvu slovenského predsedníctva, máme eminentný záujem všetku energiu v roku 2017 vrhnúť na domáci front,“ povedal Fico. Rok 2017 označil za „rok akcie“. (Čítajte aj: Fico: Rok 2017 je pre vládu rokom akcie)

Prijímané kroky majú súvisieť s približovaním životnej úrovne ľudí na Slovensku k priemeru životnej úrovne v EÚ. Vláda chce vytvoriť 100-tisíc pracovných miest, ďalej znižovať nezamestnanosť. Chystá zvyšovanie materskej, rodičovského príspevku a príspevkov pri starostlivosti o choré deti a hendikepovaných ľu­dí.

Horský: Iniciatíva pod tlakom klesajúcich preferencií

Podľa politológa Michala Horského na začiatku roka býva zvykom, že vládne tímy sa usilujú pred občana postaviť niekoľko konkrétnych cieľov na zlepšenie kvality života, a tak to urobili aj ministri za Smer s Robertom Ficom. „Nemožno sa však ubrániť dojmu, že ich iniciatívu výrazne podporuje aj fakt klesajúcich preferencií Smeru a jeho predsedu.

V tejto situácii Smer rovnako ako všetky dominantné stany v predošlých vládnych cykloch sľubujú návrat k programovým a hodnotovým koreňom. Či a do akej miery dnešné časy umožnia Smeru naplno rozvinúť jeho ľavicový program, pričom vo vláde má dvoch pravicových partnerov, je problematické,“ povedal politológ.

Podľa neho ak sa k tomu prirátajú aj okolnosti, že parlamentná i mimoparlamentná opozícia už roky majú len jednu utkvelú predstavu, že dosť bolo vlády Smeru a Fica, ktorú podporuje aj väčšina médií, tak je zrejmé, že pokles popularity bude ťažké zastaviť.

Sociologička: Dôležitá je aj pláca za za sofistikovanú prácu

Čo sa týka podpory zaostalých regiónov, vláda chce pomoc rozšíriť o ďalších päť okresov. V plánoch Smeru je aj posilnenie bezpečnostnej situácie v sídlach s rómskymi osadami. Dorovnať sa majú penzie starodôchodcom v súvislosti s reformou z roku 2004. „Predpokladám, že až 120-tisíc dôchodcov si na základe zákona prilepší možnože z hľadiska priemeru viac ako 50 eur,“ uviedol minister práce Ján Richter.

Zákon, ktorý umožní zvýšiť penzie, chce ministerstvo pripraviť v priebehu tohto roku tak, aby bol od 1. januára budúceho roka účinný. Podľa Richtera vláda nejde bezhlavo rozdávať, ale motivovať ľudí, aby mali záujem o prácu, ktorej je na Slovensku relatívne dosť. Richter chce, aby bol výrazný rozdiel medzi sociálnymi dávkami a minimálnou mzdou.

Jej výška je v súčasnosti 435 eur. „Preto máme záujem v priebehu dvoch rokov sa dostať na hranicu 500 eur v súvislosti s minimálnou mzdou,“ vyhlásil s tým, že snahou je prijať opatrenia, ktoré by zamedzili zneužívaniu sociálneho systému.

Podľa sociologičky Moniky Čambálikovej by mal byť rozdiel medzi tými, čo pracujú a čo berú sociálne dávky. „Nejde však len o to, koľko je pracovných príležitostí, ale aká je kvalita ponúkaného pracovného miesta vrátane výšky odmeny za ňu a či napomáha žiaducemu rozdielu medzi dávkami a prácou,“ zhodnotila sociologička. Dodala, že dôležité je nielen sa orientovať na výšku minimálnej mzdy, ale aj na potrebu zvyšovať plácu za sofistikovanú prá­cu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ