V Kňažkovej vile kradol zlodej, expolitik ho postrelil

Pravda, Ivana Štefúnová | 11.01.2017 09:53, aktualizované: 
Milan Kňažko Foto: ,
Milan Kňažko.
V utorok nadránom prichytil herec a bývalý politik Milan Kňažko vo svojej vile v Bratislave pod Slavínom zlodeja. Kňažko sa bránil legálne držanou zbraňou a muža postrelil.

Krátko po pol druhej hodine nadránom v stredu prichytil herec a bývalý politik Milan Kňažko vo svojej vile v Bratislave pod Slavínom zlodeja. Kňažko sa bránil legálne držanou zbraňou a muža postrelil. Zranený páchateľ skončil v nemocnici, prípadom sa zaoberá polícia. Kňažko mal zlodeja postreliť dvomi ranami.

"Je pravda, že tam bol lupič. Až budem mať po výpovedi, čo bude pravdepodobne v piatok, budem môcť povedať viac,“ uviedol Kňažko, ktorému sa pri incidente nič nestalo. Bližšie podrobnosti o udalosti nechcel pre prebiehajúce vyšetrovanie uviesť. O udalosti ako prvý informoval portál cas.sk.

Jedna guľka zasiahla muža do nohy. Páchateľ sa dal napriek zraneniu na útek. Polícia ho však zadržala ešte v záhrade vily. Našli uňho peniaze aj zlato. „Polícia nám oznámila, že zadržala páchateľa so strelným poranením dolnej končatiny, 49-ročného muža sme ošetrili a previezli do fakultnej nemocnice,“ povedal Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Lupič včera ležal v Nemocnici Staré Mesto po operácii. „Muž utrpel vážne strelné poranenie stehna,“ spresnila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. O tom, či je mimo ohrozenia života, bolo podľa jej slov predčasné hovoriť.

„Policajti vykonávajú na Havlíčkovej ulici všetky neodkladné a neopakovateľné úkony. Poskytnutie bližších informácií v súčasnosti nie je možné, nakoľko by to mohlo zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci,“ vysvetlila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Či bolo použitie zbrane primerané, musí teraz zhodnotiť vyšetrovateľ. „Zákon hovorí, že človek môže využiť zbraň v prípade obrany života, majetku, zdravia, ale vždy to závisí od okolností, či predtým došlo k útoku a podobne,“ mieni bezpečnostný analytik Milan Žitný. Podľa neho je teda potrebné vyhodnotiť, či išlo o takú hrozbu, že sa nedalo urobiť niečo iné. „U nás je použitie zbrane vždy problematické, často sa názory vyšetrovateľov rozchádzajú,“ povedal. „Sú ľudia, ktorí s tým nemajú problém, pre iných je predstava, že by niekoho zastrelili alebo zmrzačili na celý život, ťažko únosná,“ dodal.

Kňažko bol počas nežnej revolúcie v roku 1989 jedným z hlavných organizátorov a rečníkov na demonštráciách proti vtedajšiemu režimu. Pôsobil aj v politike ako minister zahraničných vecí či minister kultúry. V roku 2014 neuspel v priamych voľbách prezidenta a neskôr ani ako kandidát na post primátora Bratislavy.

Pôvodný článok sme vymenili za článok z denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ