Slovensko má piate ohnisko vtáčej chrípky

Jozef Sedlák, Pravda | 11.01.2017 10:40
Vtáčia chrípka neopúšťa Slovensko. Štátny veterinárny ústav vo Zvolene v utorok potvrdil pozitívny nález vírusu H5N8 v tele uhynutých labutí, ktoré objavili poľovníci a inšpektori na štrkoviskách zhruba 20 kilometrov od Veľkých Kosíh v okrese Komárno.

V najjužnejšom slovenskom okrese tak registrujú už tri ohniská vtáčej chrípky. Na Slovensku je ich dovedna päť – prvé bolo v Dúbravke a druhé v košickej ZOO. O tom, že ďalšie uhynuté labute testujú a je tam podozrenie na vtáčiu chrípku, informoval denník Pravda ako prvý už v utorok.

Dobrou správou je, že v poľnohospodársky intenzívnej oblasti južného Slovenska si vtáčia chrípka vybrala obete zatiaľ len medzi voľne žijúcimi vtáctvom. Pre chovateľov hrabavej a vodnej hydiny dva nové nálezy však znamenajú, že vírus blúdi povetrím.

Preto, ako pripomína ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš, je dôležité držať hydinu v uzavretých priestoroch. Obzvlášť obozretní by mali byť chovatelia v okresoch Nové Zámky, Dunajská Streda, ale aj Galanta či Šaľa.

Veterinári analyzovali aj uhynuté vzorky dravých vtákov. Jastrab z okresu Nitra a sova z okresu Svidník neboli infikované vírusom vtáčej chrípky, stali sa jednou z mnohých obetí krutej zimy. Mrazy v týchto dňoch klesajú až pod mínus tridsať stupňov a zoslabnuté podvyživené vtáky hynú.

Fakt, že medzi voľne žijúcimi vtákmi hynú predovšetkým labute súvisí podľa veterinárov s ich premnožemín. Vtáčia chrípka tak teraz slúži ako prirodzený regulátor zvýšeného počtu tohto druhu vtáctva.

To, že je vtáčou chrípkou ohrozené predovšetkým južné Slovensko, súvisí s tým, že územím preteká európsky veľtok Dunaj. Práve v jeho povodí sa koncentrujú zimujúce sťahovavé vtáky, ktoré sem mohli priniesť nákazu. Riziko infekcie je vysoké, pretože v susednom Maďarsku registrujú už vyše 330 ohnísk vírusu vtáčej chrípky.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ