Expert: Trump je nekonvenčný. Ale potrebuje aj informácie

Andrej Matišák, Pravda | 12.01.2017 10:00
Damon Wilson Foto:
Damon Wilson, výkonný podpredseda Atlantickej rady vo Washingtone.
Už na budúci týždeň 20. januára sa po zložení sľubu stane republikán Donald Trump prezidentom Spojených štátov. Pravda sa pri príležitosti jeho zvolenia rozprávala s troma ľuďmi. Tento raz prinášame rozhovor s Damonom Wilsonom z Atlantickej rady vo Washingtone, ktorý slúžil vo vláde republikána Georgea Busha, ale bol aj zahraničnopolitickým poradcom demokratky Hillary Clintonovej. Rozhovor vznikol v rámci Stredoeurópskeho strategického fóra v Chateau Béla organizovaného Globsecom.

Pravda už priniesla interview s Ronaldom Weiserom. Tento bývalý americký veľvyslanec na Slovensku (2001 až 2004) sa podieľal na zbieraní peňazí na Trumpovu kampaň a je vo výbore, ktorý pripravuje inauguráciu prezidenta. Pri príležitosti nástupu Donalda Trumpa do funkcie prezidenta USA prinesieme aj v poradí tretie interview so známou autorkou a novinárkou Anne Applebaumovou, ktorá má na Trumpa veľmi kritický pohľad.

Novozvolený prezident Donald Trump si telefonoval s taiwanskou prezidentkou Tsai Ing-wen, čo znepokojilo Čínu. V rozhovore s pakistanským premiérom Navázom Šarífom mal zase vyhlásiť, aká je to fantastická krajina. To práve nenadchlo Indiu, ktorá je jadrovým rivalom Pakistanu. Je toto nový druh diplomacie alebo Trump jednoducho taký je?
Myslím, že to bol republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan, ktorý povedal, že Trump je nekonvenčný kandidát. A že bude nekonvenčný prezident. Je to jednoducho realita. V istom zmysle je to dobré. Nemám nič proti tomu, ak budeme mať prezidenta, ktorý sa snaží budovať vzťahy, ktorý bude schopný urobiť náročné dohody a pôjde do tvrdých rokovaní. Trump bol búrlivý kandidát, ktorý preháňal. Predpokladám, že to bude pokračovať aj v úrade. Keď ste spomenuli Taiwan, tak prístup k nemu môže odrážať Trumpovo zmýšľanie. Buď to znamená, že je naozaj ochotný ísť proti konvenčnej politike. Alebo že ešte nie je celkom oboznámený so zaužívanou politikou.

Trump rád hovorí o strategickej nejednoznačnosti v zahraničnej politike, teda neukázať ostatným, čo si myslí a ako bude konať. Je to však z jeho strany nejednoznačnosť alebo nevedomosť?
Bude to naozaj prezident, ktorého budeme musieť posudzovať podľa toho, čo urobí. Nie, čo povie. Už počas kampane aj Trumpovi stúpenci museli o niektorých veciach, ktoré vyhlásil, vedieť, že neboli práve pravdivé. Vidím v tom aj pozitívny aspekt, že je ochotný ísť proti zaužívaným postupom. Môže to byť zdravé. Veľké rozhodnutia však musia byť založené na dostatočnej informovanosti.

Na škále od jeden do desať, kde jeden je všetko v poriadku a desať znamená jadrovú apokalypsu, nakoľko je problém, že Trump bude mať k dispozícii kódy k atómovým zbraniam?
Nebude to problém. Ako hovorím, Trump je nekonvenčný kandidát a do Bieleho domu prinesie svoje drámy. Je to hviezda reality šou a má prehnané spôsoby. Ale je to aj podnikateľ a vie, čo to znamená budovať vzťahy a chrániť záujmy seba a USA.

Je to však to isté? Jeho záujmy a záujmy USA?
Keď vstúpite do Oválnej pracovne ako prezident, tak je to jasné. Ste USA, máte na starosti záujmy Spojených štátov. Trump chce uspieť. Vždy chcel víťaziť. Verím, že to, čo si myslí, sa do veľkej miery bude zhodovať s tým, čo krajina potrebuje. Samozrejme, vlastní podnikateľské impérium. Existujú obavy, či bude schopný zvládnuť konflikt záujmov. Bude sa musieť veľmi snažiť, aby presvedčil Ameriku, že jeho biznis nezasahuje do jeho práce v Bielom dome.

Trump svoju kampaň do značnej miery postavil na podobných praktikách ako Rusko svoje dezinformačné úsilie proti Západu. Moskva mu v tom asi aj pomohla. Netvrdím, že o to žiadal. Ale Rusko ho podľa všetkého rado využilo. Ako to vnímate?
Rusko má bezpochyby veľmi sofistikovaný a strategický záujem na využití dezinformačnej kampane proti Západu. Moskva je v útoku. Americké spravodajské služby potvrdili, že Rusko sa snažilo ovplyvniť prezidentské voľby v USA. Nešlo len o dezinformačnú kampaň, bol v tom strategický zámer. Je to mimoriadne znepokojujúce. Nemyslím si, že sa Trump na tom podieľal. Ale jednou z vecí, ktorú chce Rusko dosiahnuť, je oslabenie našich inštitúcií. Samozrejme, že aj my máme problémy. V inštitúciách sa vyskytne korupcia aj chyby. Ale nepotrebujeme Rusko, aby nám to hovorilo. Americké médiá odhaľujú neprávosti a naprávame ich. Dúfam, že Trump opustí prehnanú rétoriku, ktorou sa snažil zdiskreditovať novinárov a niektoré inštitúcie. Mal by sa sústrediť na naprávanie chýb a sústrediť sa na reálne problémy Američanov.

Mnoho pozorovateľov však vníma Trumpa ako súčasť širšieho procesu, v ktorom je liberálna demokracia na ústupe.
Sme svedkami revolty. Aj Amerika k tomu prispieva. Máme pred sebou asi celkom pomerne búrlivý nový rok. V Európe máte viacero volieb. Veľmi sa obávam o budúcnosť EÚ a o to, či bude schopná únia zostať pohromade. Rovnako nemám dobrý pocit z toho, čo možno budú robiť Spojené štáty. V Európe by nemali hrať úlohu, ktorá by mohla oslabiť EÚ. Som však presvedčený, že v Trumpovej vláde bude množstvo ľudí, ktorí sú skvelí a majú úctu k hodnotám.

Išli by ste do toho aj vy?
Mám rád svoju súčasnú prácu.

Možno vás však požiadajú.
Neplánujem to. Bol som už v Bielom dome. V Atlantickej rade môžem urobiť mnohé veci. Veľa času trávim so zahraničným publikom. Ale asi sa musíme prihovoriť aj Američanom. Ukázali to tieto voľby. Mali by sme im viac vysvetľovať, prečo by USA mali byť súčasťou sveta, hrať v ňom vedúcu úlohu, keď je to potrebné a ovplyvňovať veci. Lebo, keď to nebudeme robiť, vákuum zaplnia iní hráči alebo chaos.

Čo očakáva Trump od ruského prezidenta Vladimira Putina a naopak?
Z ruskej strany je to podľa mňa jasné. Putin by chcel niečo ako Jaltu 2. Akceptovanie sfér vplyvu. Je paranoidný, čo sa týka vývoja v krajine. Putin chce záruky, že USA nijakým spôsobom doň nezasiahnu. Čo je však ešte znepokojujúcejšie, ak zacíti príležitosť, bude sa snažiť prispieť k zničeniu EÚ a NATO. Obávam sa, že potrebuje konfrontáciu so Západom, aby sa udržal pri moci. Rusko je úžasná krajina, ale Putin ju riadi spôsobom, ktorý je tragický pre jej obyvateľov. Čo sa týka nejakej dohody s USA, tak si myslím, že Putin by najprv mal pocítiť trocha viac americkej sily. Potom môže by aj dohoda, ktorá bude akceptovateľná z hľadiska našich záujmov a hodnôt. Musíme sa na to sústrediť. Trumpova vláda to bude musieť zvládnuť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ