Podľa prieskumov by sa Le Penová nemala stať prezidentkou

SITA | 11.01.2017 11:33
Marine Le Penová Foto: ,
Podľa najnovších prieskumov by sa Marine Le Penová nemala stať novou francúzskou prezidentkou.
Nové prieskumy verejnej mienky vo Francúzsku prvýkrát naznačujú, že líderka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová by v prvom kole prezidentských volieb mohla poraziť svojho pravicového konkurenta Francoisa Fillona.

Vyplýva to z prieskumov, ktoré zverejnil týždenník Paris Match. Podľa nich by Le Penová mohla získať 26,5 percenta hlasov, zatiaľ čo Fillona by podporilo 25 percent opýtaných.

Pokiaľ ide o možné výsledky druhého kola prezidentských volieb, inštitút na prieskum verejnej mienky Ifop predložil svojim respondentom na posúdenie všetky tri možné varianty.

Ak by druhé kolo bolo duelom Fillona s Le Penovou, vyhral by ho Fillon pomerom 64 k 36 percentám. Ak by sa však Fillon stretol s bývalým ministrom hospodárstva, socialistom Emmanuelom Macronom, prehral by pomerom 48 k 52 percentám. Víťazstvom Macrona by sa skončil aj jeho súboj Le Penovou, a to pomerom 65 k 35 percentám.

Časopis v tejto súvislosti poznamenal, že Fillonova popularita v ostatnom čase klesla najmä v radoch robotníckej triedy, zatiaľ čo Le Penovú podporilo asi 50 percent respondentov z tejto skupiny obyvateľstva.

V tábore socialistov sa zatiaľ nekonali stranícke primárky pred prezidentskými voľbami. Najväčšie sympatie voličov ľavice má však Macron.